Mango er for mange synonym med solmoden sødme og eksotisk frugtcharme, men der findes en anden side af frugten, som alt for få herhjemme har fået øjnene op for: den umodne mango. Jep, grøn, hård og syrlig. Og tro mig, det er ikke en fejl – det er en delikatesse.
For mange lyder det som et mærkeligt madvalg. Vi er vant til at vente på, at frugten bliver blød, saftig og sød. Men i lande som Colombia, Indien, Thailand og Sydafrika er den grønne mango ikke bare spiselig – den er elsket.
Læs også: Italiensk tømmermændskage
Barndommens sursøde gadegodter
For folk som Mariana Zapata, der voksede op i Colombia, var umodne mangoer noget man spiste med glæde – og med eddike og salt. Ja, du læste rigtigt. En skål skåret grøn mango med en stænk eddike og lidt salt er en fuldendt street snack i store dele af verden. Og hvis du er til det syrlige, er det her en kæmpe gamechanger.
Men det stopper ikke ved nostalgiske barndomsminder. Grønne mangoer er pakket med næring: Vitamin A, C og K, fibre til fordøjelsen og masser af antioxidanter. Så udover at være et friskt pust i køkkenet, får du faktisk et lille sundhedsboost med i købet.
Derfor finder du dem sjældent i danske butikker
Mangoer begynder at modne så snart de bliver plukket. Derfor kan det være svært at få fingrene i dem, mens de stadig er grønne – især i supermarkeder langt væk fra troperne. Mange mangoer importeres i modningsprocessen og når at blive gule og bløde, inden de rammer hylderne. Men hvis du er heldig at finde en grøn mango hos en grønthandler eller på et etnisk marked – så slå til.
Sådan bruger du grøn mango i køkkenet
Det nemmeste? Skær den op, drys med salt og lidt eddike – og spis den som snack. Men hvis du vil udforske, åbner der sig en verden af muligheder:
-
Indisk chutney og pickles (achaar): Her får du den grønne mango i selskab med krydderier, olie og syre – stærkt, syrligt og vanedannende.
-
Thai grøn mangosalat (som tum mamuang): En knasende, spicy og frisk salat med fiskesauce, lime, chili og peanuts.
-
Durban curry fra Sydafrika: Her bruges den grønne mango i en stærk karry med et syrligt twist.
-
Trinidadisk curry mango: Perfekt, hvis du gerne vil starte med en mango, der ikke er helt grøn – men heller ikke helt moden.
Og hey, det er også fantastisk i salsa: prøv at rive umoden mango i en grov salsa med chili, lime og koriander – perfekt til tacos.
En ny frugtoplevelse venter
Det handler i bund og grund om at give plads til nye smagsoplevelser. Hvorfor nøjes med sødt, når syrligt kan noget helt andet? Den grønne mango har i alt for lang tid været overset i vores del af verden – og det er lidt af en tragedie. Så næste gang du ser en mango, der ikke ligner en typisk "frugtskål-favorit", så husk: Det her kan være din adgangsbillet til en helt ny verden af smag.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: