Mandekogebogen

Italiensk tømmermandskage? En bundt cake er spækket med tre slags sprut

Hidsig bagværk!

Italienere elsker at bruge mad som medicin. Har du feber? Pasta alla Penicillin. Forkølet? Så får du pastina i hønsebouillon. Onkel Mario har hjertekvaler? Giv ham en stor tallerken pasta aglio e olio med nok hvidløg til at skræmme både bakterier og svigermødre væk. Men hvad så med tømmermænd? Her kommer svaret fra en noget uventet kant: en kage. Med tre slags alkohol.

Læs også: Løbet tør for gær? Brug øl

Sig goddag til The Italian Hangover Cake – en vanvittigt dekadent bundt cake, der ikke nøjes med at være sød og svampet, men også skænker dig en seriøs omgang sprut i hver eneste bid. Den laves med vodka, Grand Marnier og Disaronno – og det hele bliver blandet med appelsinjuice, så du får et frisk, citrusagtigt spark midt i den tunge alkoholglaze. Kagen er så gennemblødt i smag og spiritus, at den nok lige så godt kunne give dig tømmermænd, som den kunne kurere dem.

DeFazio’s Pizzeria: Fra pizza til kultkage

Historien starter i Troy, New York, hos DeFazio’s Pizzeria – et familieejet sted, der har serveret både sprød pizza og denne berygtede kage i årevis. Det var dog først, da Dave Portnoy (ham fra "One Bite Pizza Reviews" på YouTube) tog en bid af hangover-kagen og kvitterede med et entusiastisk review, at internettet gik amok. Pludselig ville hele New York – og alle uden for staten – smage tømmermandsmiraklet.

Kagen blev hurtigt en slags kultklassiker. Men DeFazio’s holder kortene tæt på kroppen: opskriften er hemmelig, og nej – du kan ikke få den tilsendt. Du skal troppe op personligt, hvis du vil sætte tænderne i den originale version. Sorry, no shipping.

Sådan laver du din egen (næsten)

Selvom originalopskriften er under lås og slå, har fans og bagere landet over forsøgt at reverse-engineere den. Basis er nogenlunde enkel: æg, mel, sukker og vanilje, men med et generøst skvæt af de tre hovedaktører – vodka for slagkraften, Grand Marnier for citrus og Disaronno for mandelnoterne. Nogle opskrifter bruger appelsinsaft i både dej og glasur for at trække smagene sammen.

Konsistensen? Tænk pound cake med lidt ekstra saftighed. Glaze’n? Sprut og sukker, selvfølgelig. Resultatet er en kompakt, fugtig kage, der både kan nydes med morgenkaffen (hvis du er modig), til dessert eller som det sidste søde punktum på en aften med lidt for mange cocktails.

Ciambellone på steroider

Den italienske hangover-kage er i virkeligheden en overgearet version af ciambellone – den klassiske italienske morgenkage, som bedstemor drysser med flormelis og serverer til kaffe. I stedet for at holde den clean, får den her version en alkoholisk overhaling, der sparker dagen i gang eller banker gårsdagens hovedpine væk – afhængigt af hvordan du ser det.

Så næste gang du står med en halv flaske Disaronno, lidt Grand Marnier fra sidste nytår og en flaske vodka, du egentlig ikke havde planer med – så ved du, hvad du skal bage. Om det er kur eller årsag til tømmermænd, må du selv finde ud af.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce