Det betyder det, når juice er fra koncentrat
Det er juice - med en lille omvej.
Du har helt sikkert set det stå på juicekartonen i supermarkedet: “From concentrate” – ofte lige ved siden af slogans som “100% naturlig” eller “uden tilsat sukker.” Men hvad betyder det egentlig, når der står, at din juice er lavet “fra koncentrat”? Er det stadig rigtig juice, eller er det en fiks fabriksopfindelse, der har fjernet alt det gode?
Kort svar: Ja, det er rigtig juice – men den har været på en lille rejse først.
Fra appelsin til sirup – og tilbage igen
Når juice er “fra koncentrat”, betyder det, at man har presset saften ud af frugten, og derefter fjernet vandet ved hjælp af en vakuumproces. Det er ikke fordi nogen prøver at snyde – det handler om plads, holdbarhed og transport. Når man fjerner cirka 90% af væsken (som i øvrigt bare er vand), ender man med en tyk frugtsirup, der fylder og vejer langt mindre.
Denne sirup bliver så vakuumforseglet og kan transporteres og opbevares meget længere. Når det er tid til at lave juice af det igen, tilsætter man vand i samme mængde som det oprindeligt blev fjernet – og voilà: juice.
Typer af koncentratjuice
I butikkerne finder du koncentratjuice i flere varianter. Der er de klassiske “100% juice from concentrate”, som – tro det eller ej – ofte indeholder stort set de samme næringsstoffer som friskpresset juice. Det er i bund og grund kun vandet, der har været ude og vende.
Så er der juiceblandinger som “fruit punch” eller “cocktailjuice”, hvor man typisk tilsætter sukker, aromaer eller vitaminer for smagens skyld. Og endelig findes der også koncentrat i pulverform – det du blander op i vand selv, lidt a la saftevandens lidt mere juiceagtige fætter.
Smagen – er den god nok?
Det store spørgsmål er dog: Smager det lige så godt? Det afhænger lidt af dine præferencer. Nogle synes, at juice lavet fra koncentrat (f.eks. appelsinjuice) smager næsten identisk med friskpresset. Andre mener, at den har en lettere syntetisk eller “flad” smag, fordi nogle af de fine smagsnoter og pulpen forsvinder under processen.
Særligt hvis du er typen, der går op i tekstur, fylde og friskhed (måske med lidt pulp i), vil du formentlig hælde til friskpresset juice. Men for mange er koncentratjuice en nem, billig og udmærket løsning – især hvis der står “100% juice” på pakken.
Frisk eller koncentreret – eller hjemmelavet?
Valget mellem friskpresset og koncentratjuice handler i sidste ende mest om smag og budget. For de travle og prisbevidste er koncentratjuice en lifesaver, mens juicepurister nok foretrækker at hive juiceren frem og selv trykke dagens vitaminfix.
Så næste gang du står med en karton juice i hånden og spekulerer over, hvad “from concentrate” betyder, kan du roligt tage det med ro. Det er stadig juice. Den har bare været en tur på spa og fået fjernet noget vand – og kommet tilbage klar til brunchbordet.