Madnyheder

Dette daglige chokolade-trick kan sænke dit blodtryk ligeså effektivt som medicin

Chokolade hver dag? Ja tak!

Dette daglige chokolade-trick kan sænke dit blodtryk ligeså effektivt som medicin
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 11. juni 2025

Det lyder næsten for godt til at være sandt: Mørk chokolade – den slags, der normalt hører hjemme i aftenhyggen eller på den eksklusive desserttallerken – kan rent faktisk hjælpe med at sænke dit blodtryk. Men videnskaben bakker det op, så længe du ved, hvilken slags chokolade du går efter, og hvor meget du spiser.

Kakao, flavanoler og lidt kemi

Den hemmelige ingrediens i mørk chokolade hedder flavanoler – naturlige plantestoffer, der især findes i kakao. De har en evne til at forbedre blodkarrenes funktion ved at øge produktionen af nitrogenoxid, som får blodkarrene til at slappe af og udvide sig. Resultatet? Et blødere blodtryk.

Forskning viser, at dagligt indtag af mørk chokolade i 2 til 4 uger kan sænke det systoliske blodtryk (det øverste tal) med omkring 2-4 mmHg, og det diastoliske (det nederste tal) med 1-2 mmHg. Det lyder måske ikke af meget, men over tid kan det gøre en reel forskel i forhold til risikoen for hjerte-kar-sygdomme og slagtilfælde.

Hvor meget (og hvilken slags) chokolade skal man spise?

Før du kaster dig over hele pladen, så er der lidt vigtig viden:

  • 70 % kakao eller højere: Jo mørkere, jo bedre. Det betyder mere kakao og flere flavanoler – og mindre sukker og mælk.
  • Portionsstørrelsen betyder noget: Et sted mellem 6 og 25 gram dagligt er det, der går igen i studierne. Det svarer til én eller to små tern af en standardplade. Altså: ikke en undskyldning for at kværne en hel Ritter Sport.
  • Glem mælkechokoladen: Den indeholder ikke nok kakao og for meget sukker til at have nogen reel sundhedseffekt.

Hvem skal være forsigtige?

Mørk chokolade er generelt sikkert for de fleste, men der er nogle få ting, man bør holde øje med:

  • Koffein: Mørk chokolade indeholder lidt koffein. Ikke meget, men nok til at genere dem, der er meget følsomme – især hvis du spiser det sent på dagen.
  • Migræne og refluks: Nogle mennesker oplever, at chokolade kan trigge hovedpine eller maveproblemer.
  • Sukkerindholdet: Selvom mørk chokolade har mindre sukker end mælkechokolade, kan det hurtigt løbe op, hvis du ikke holder øje med mængden.

Og hvis du har en eksisterende sygdom eller tager medicin for blodtryk, så er det naturligvis en god idé at tjekke med din læge, inden du gør chokolade til en fast del af kostplanen.

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.