Gør hård brun farin blødt igen med en frugt fra frugtskålen
Magiske frugter!
Du står der. Klar til at bage. Måske er det cookies. Måske er det en solid omgang kanelsnegle, du har kastet dig ud i. Men da du åbner bøtten med brun farin, rammer skuffelsen dig som et knytnæveslag fra virkeligheden: Farinen er hård som cement.
Men frygt ej. Der er en redning – og den ligger højst sandsynligt allerede og venter på dig i frugtskålen: Et æble.
Æbletricket – old school og genialt
Du læste rigtigt. Et helt almindeligt æble kan nemlig redde din brun farin fra sukkerdøden. Alt, du skal gøre, er at skære et par skiver af æblet og smide dem ned til farinen. Ikke noget fancy, bare almindelige skiver – for det er her, magien (aka fugten) bor. Den fugt, æblet afgiver, trænger stille og roligt ind i farinen og gør den blød og medgørlig igen.
Det kræver dog lidt tålmodighed. For det her er ikke en "hiv-i-mikroovnen-og-klar-på-20-sekunder"-løsning. Du skal give det cirka et døgn, så lad æblet hygge sig med sukkeret i en lufttæt beholder, og tjek først næste dag.
Hvorfor virker det?
Brun farin er i virkeligheden bare hvidt sukker med tilsat melasse – det er det, der giver den den mørke farve, den karakteristiske smag og den der lidt klistrede konsistens. Når farinen bliver eksponeret for luft for længe, fordamper fugten fra melassen – og så står du med en sukkerklump, der kunne gøre det ud for en papirvægt.
Æblet redder dagen ved at give lidt af sin naturlige fugt til sukkeret. Og ja, en anelse af smagen følger med – men hey, brun farin og æble er slet ikke et dårligt makkerpar.
Ingen æbler? No problemo
Hvis du ikke har et æble i nærheden, kan et stykke toastbrød faktisk også gøre jobbet. Det afgiver fugt på samme måde – bare uden den ekstra sødme og aroma fra æblet. I begge tilfælde er det vigtigt, at beholderen er helt lufttæt. Du vil ikke miste fugten igen, før den har gjort arbejdet.
Når det skal gå stærkt
Okay, men hvad hvis du står midt i bagekaos og bare skal bruge blød farin nu og her? Så er mikroovnen din ven. Hæld farinen i en skål, læg et fugtigt stykke køkkenrulle over, og giv det ca. 20 sekunder i mikroen. Det er ikke lige så romantisk som æbletricket – men det virker i en snæver vending.