Mandekogebogen

Her er den dyreste bøf, du kan købe

Fredagsbøf?

Når vi snakker bøffer, er der noget særligt over følelsen af at sætte tænderne i et perfekt grillet stykke kød. Men der er bøffer... og så er der A5 Kobe – den absolutte konge af oksekød. Og ja, den koster som en weekendtur til Berlin. Mindst.

Læs også: 11 myter om frituremad

A5 Kobe – toppen af Wagyu-verdenen

Hvis du tror, du har smagt mørt oksekød, så vent til du har prøvet Kobe. Vi snakker et stykke kød, der nærmest smelter på tungen som smør. Det her er ikke bare hvilken som helst Wagyu – det er A5 Kobe, hvilket betyder, at det kommer fra Tajima-kvæg, opdrættet og slagtet i Hyogo-præfekturet i Japan. Ikke nok med det – kun omkring 5.500 køer om året bliver godkendt til at blive Kobe-kød. Så vi snakker eksklusivitet på Michelin-niveau.

Men hvad betyder “A5” egentlig?

I Japan får kødet en kombineret bogstav- og talvurdering, hvor A står for den højeste mængde brugbart kød (sammenlignet med vægt og udskæring), og 5 er topkarakteren, når det gælder marmorering, farve, fedtkvalitet og tekstur. Det her er altså ikke bare kød – det er en slags gourmetkunst, vurderet og klassificeret med nærmest kirurgisk præcision.

Prisen? Gør dig klar til at hoste op

Skal du have A5 Kobe på tallerkenen, så ryger du hurtigt op på 480 til 700 dollars pr. pund. Med den nuværende valutakurs svarer det til 3.300 til 4.800 kr. for ca. 450 gram. Og det er altså før du tilføjer et glas rødvin, pommes og en serviet.

Der er ikke meget kød i verden, der kommer i nærheden af den prisklasse – medmindre vi begynder at snakke guldindpakket kaviar eller molekylære gastronomi-eksperimenter.

Er det det værd?

Hvis du er hardcore bøf-entusiast, så er A5 Kobe en bucket list-oplevelse. Det er en kombination af ekstrem marmorering, perfekt fedtindhold og en tekstur, der næsten er for fin til at blive smidt på en grill. Den bedste måde at tilberede det på? Hurtig stegning, ingen overtilberedning og minimal krydring – så kødet kan tale for sig selv.

Men hvad med Wagyu fra andre lande?

Du kan finde Wagyu fra fx USA eller Australien, og de smager også fantastisk. De er ofte billigere og mere tilgængelige – men de har ikke den samme beskyttede oprindelse, som Kobe har. Du får en lignende oplevelse, men ikke med helt samme "wow-faktor" eller det eksklusive stempel.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce