Mandekogebogen

Hvordan opfindelsen af Chicken McNuggets reddede McDonald's

En velkendt klassiker!

Når man tænker på McDonald's, tænker de fleste på burgere og pommes frites. Efter at Ray Kroc i 1955 indgik partnerskab med McDonald-brødrene, som oprindeligt havde startet deres burgerbar som en barbecue-restaurant i San Bernardino, Californien, blev kæden hurtigt kendt for sine ikoniske burgere. Men det var faktisk ikke burgeren, der reddede McDonald's fra at gå under i begyndelsen af 1980'erne – det var Chicken McNuggets.

Læs også: Socca - italiensk fladbrød

Krise i burgerimperiet

I slutningen af 1970'erne blev McDonald's konfronteret med en alvorlig udfordring: Beef og svinekød blev udnævnt som hovedsynderne bag hjertekarsygdomme. Den amerikanske hjerteforening og en rapport fra den amerikanske regering i 1977 konkluderede, at amerikanerne burde skære ned på indtaget af mættet fedt fra rødt kød og i stedet spise mere kylling og fisk. Dette var dårlige nyheder for en fastfood-gigant, der havde bygget sit imperium på oksekødsburgere.

Samtidig begyndte folk at ændre deres spisevaner. Salget i de 6.000 McDonald's-restauranter faldt, og hvis kæden skulle overleve, måtte de tilpasse sig og finde et alternativ til de fede burgere. Løsningen? En kyllingeinnovation, der allerede var ved at vinde popularitet: kyllingenuggets.

Sådan blev McNuggets født

René Arend, en luksembourgsk chef, som McDonald's havde ansat som deres første executive chef, spillede en afgørende rolle i udviklingen af Chicken McNuggets. Oprindeligt eksperimenterede han med løgringe på opfordring fra Ray Kroc, men i 1979 foreslog en direktør i McDonald's bestyrelse, at de skulle prøve med kylling i stedet.

Inspirationen kom fra Robert Baker, en fødevareforsker fra Cornell University, som allerede i 1963 havde udviklet en opskrift på kyllingenuggets. Arend gik straks i gang med at hakke kylling i mundrette stykker, dyppe dem i dej og friturestege dem – og resultatet blev en kæmpe succes.

I starten blev nuggets lavet af hakket kylling, men opskriften blev senere ændret til at bruge findelt kød for en mere ensartet konsistens. Opskriften på den ikoniske McNugget-dej blev udviklet med hjælp fra Gorton's Seafood, som tidligere havde hjulpet McDonald's med at skabe Filet-O-Fish.

Lancering og succes

I 1983 kom Chicken McNuggets på menuen i hele USA i størrelserne 6, 9 og 20 stykker. De første dipsaucer var:

  • Honning

  • Sød & Sur

  • Stærk Sennep

  • Barbecue

Smagstests viste, at McDonald's havde ramt plet, og året efter blev nuggets introduceret i McDonald's-restauranter verden over. Siden da er opskriften blevet justeret et par gange, og i dag indeholder den ingen kunstige konserveringsmidler, farvestoffer eller smagsstoffer. Men populariteten er den samme – Chicken McNuggets er stadig blandt de mest solgte produkter hos McDonald's.

En global kyllingesucces

I dag er McDonald's verdens næststørste forhandler af kylling. Chicken McNuggets har ikke bare sikret McDonald's overlevelse, men også cementeret kædens position som en fastfood-gigant, der formår at tilpasse sig tidens tendenser og forbrugernes ønsker.

Så næste gang du dypper en nugget i barbecue-sauce, kan du tænke på, at denne lille sprøde kyllingebid engang reddede McDonald's fra at bukke under for sundhedstrenden i 1980'erne.


 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce