Kan man egentlig spise rå kartofler - og bør man?
Knasende snack?
Du har sikkert på et tidspunkt overvejet, om man kan spise kartofler rå – og måske har du endda prøvet det. Konsistensen minder lidt om et æble uden sprødheden, men den melede struktur og manglende smag gør oplevelsen ret skuffende.
Men vigtigere end smagen er, at rå kartofler ikke er særligt sunde at spise. De indeholder nemlig chaconin og solanin, som er naturlige glykoalkaloider. Og hvad betyder det? Kort sagt: stoffer, der kan være giftige i større mængder.
Hvorfor rå kartofler kan være problematiske
Glykoalkaloider kan give en række ubehagelige symptomer, hvis du får for meget af dem – vi taler kvalme, opkast og diarré. Dog skal man spise en hel del rå kartofler, før det bliver et alvorligt problem.
Men hvis kartoflerne har fået lys og er blevet grønne, så stiger niveauet af glykoalkaloider, hvilket gør dem endnu mere giftige. Det er derfor, man altid får at vide, at man skal undgå at spise grønne kartofler.
Ud over de potentielt skadelige stoffer indeholder rå kartofler også resistente stivelser, som er svære for kroppen at fordøje. Hvis du spiser for mange, kan du ende med oppustethed, luft i maven og generelt dårlig fordøjelse. Når kartoflerne bliver tilberedt, omdannes disse stivelser, så de bliver lettere at fordøje – hvilket giver dig endnu en god grund til at lade være med at spise dem rå.
Kartofler er alligevel supernemme at tilberede
Selv hvis du ikke er den store kok, er kartofler en af de letteste ting at tilberede. Hvis du virkelig ikke gider bruge tid, kan du bare mikrobølge bage en kartoffel – det kræver bogstaveligt talt kun et tryk på en knap.