Glem lavendelsirup og dyre drikkevarer – en af de mest aromatiske, blomstrede sirupper du kan lave, vokser højst sandsynligt allerede i din baghave. Vi snakker selvfølgelig om mælkebøtten, den gule plage i græsplænen, som du måske hidtil har forsøgt at bekæmpe med alt fra ukrudtsfjerner til græsslåmaskinens vrede sving. Men måske er det på tide at byde den velkommen i køkkenet i stedet.
Læs også: Opskrift på mælkebøttesirup
Mælkebøttesirup – den gyldne skat i din have
Alt du behøver er fire ingredienser: mælkebøtteblomster, vand, sukker og citronsaft. Og nej, vi taler ikke om hele planten – det er kun de gule kronblade fra blomsten, der skal bruges her. De små solstråler i plænen rummer nemlig en mild, honningagtig smag, der passer perfekt til sirup.
Start med at plukke kronblade fra 1 til 2 håndfulde blomster (det er lidt pillearbejde, men sæt en podcast på og nyd zen). Kog dem op i lige dele vand sammen med saften fra en citron. Efter et minut ved kogepunktet, slukker du for varmen og lader gryden stå i køleskabet natten over – det trækker smagen ud af blomsterne og giver dybde til siruppen.
Dagen efter sier du blomsterne fra, og hælder væsken tilbage i gryden sammen med sukker – brug cirka halvt så meget sukker som væske. Kog det hele ind til en tyktflydende sirup, og voilá: Din mælkebøttesirup er klar.
Giv siruppen et twist
Den klassiske version er lækker i sig selv, men der er plads til at lege. I Skandinavien kalder man den for løvetannsirup, og det er ikke unormalt at tilsætte lidt æble, rabarber eller begge dele for at give den et frugtigt pift. Det passer overraskende godt til mælkebøtternes florale sødme.
Hvad kan du bruge siruppen til?
Du kan blande den med danskvand og lave en frisk blomstersodavand, bruge den som naturlig sødning i te, pensle den på pandekager, eller gå helt café-style og piske en mælkebøtte-oatmilk-latte sammen. Den kan også være en spændende erstatning for simpel sirup i cocktails – måske en mælkebøtte mojito?
Men lad os være ærlige: Selvom du laver en flaske eller to af siruppen, vil du nok stadig have flere mælkebøtter i haven. Og det er ikke spild – der er masser af måder at bruge dem på.
Andre kreative måder at bruge mælkebøtter på
-
Blomsterne kan paneres og steges som små friterede snacks.
-
De grønne blade kan bruges i salater, eller blendes til pesto eller chimichurri.
-
Stængler og blade kan steges let og komme i en omgang stir-fry.
-
Rødderne? De kan ristes og bruges som erstatning for kaffe, Great Depression-style.
-
Og hvis du er virkelig i pioneer-humør: Hjemmelavet mælkebøttevin – det har været en ting siden old school prærie-dage.
Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.
Læs også: