Mandekogebogen

Hjemmelavet mælkebøttesirup

Udnyt dit ukrudt til køkken-arsenalet til gylden sirup!

Mælkebøttesirup er en lækker, nem selvforsyningsopskrift, som bringer forårets værste fjender bordet til noget fantastisk i madlavningen.

Med denne opskrift på mælkebøttesirup får du en nem og lækker sirup, som kan bruges til både det salte og søde køkken - og så er den utrolig nem at lave!

Mælkebøtter er ofte alles fjender på nær små, 'uvidende' småbørn, som ser det som et middel til hjemmelavede smykker og lignende - og så er de desuden også gode som kaninfoder.

De spreder sig som pesten og er ret svære at få bugt med - og alle haveejere har ikke meget pænt at sige om de ellers ret flotte gule blomster.

 Men her handler det om at vende det til noget positivt og i stedet bruge de små banditter til det gastronomiske univers.

Mælkebøttekronen indeholder nemlig nogle ganske interessante florale toner, som egner sig særdeles godt til sirup.

Det er en smule tidskrævende, men det hele værd!

Du skal nemlig KUN bruge de gule blade fra blomsterkronen, da de små, irriterende grønne blade imellem er ret bitre og vil spolere smagen i sidste ende.

Hvis du ikke kan finde så mange, så kan en lille håndfuld stadigvæk give ret stor smag - så kan du eventuelt bare justere lidt i forhold til mængden af de andre ingredienser.

Det er lidt noget af et pillearbejde, men en portion som denne i opskriften herunder kan holde sig utroligt længe og er derfor lidt af en langtidsinvestering og desuden en måde at 'kondensere' lidt flere smage af foråret til senere!

Jeg har normalt nok til et helt år af sirup i denne portion og så passer det perfekt til, at man næste sæson kan få fyldt arsenalet op igen.

En tyktflydende sirup med en god, rund og fyldig smag, som får den smukkeste gule, nærmest ravgule farve.

Perfekt til pandekager en søndag morgen eller til at justere smagene i en sauce. Siruppen har en sødlig, blomsteragtig, nektar-smag, som også kan bruges til glasering af kød. 

Se med herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Mælkebøttesirup

Flydende guld!

1 portion 1 time, 5 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 50 stk mælkebøtte, blomsterknopperne
  • 1 stk citron, økologisk
  • 1 l vand
  • 900 gram rørsukker

Fremgangsmåde

  1. Det eneste du skal bruge fra kronen er de gule kronblade, ergo skal du sidde og nippe dem fra alt det grønne. Det grønne indeholder for mange bitterstoffer, som kan gøre smagen besk. Hvis der ikke er mulighed for at plukke så mange mælkebøtter i dit område, så kan du nedjustere lidt i opskriften og lave halv portion.
  2. Når du har helt gule fingre og plukket de flotte blade, hælder du dem alle i en tykbundet bryde. Hæld en liter vand på og tilsæt saften fra citronen. Lad det hele småsimre i ca. 30 minutter.
  3. Sigt herefter væsken over i en anden gryde og tilsæt rørsukkeret. Kog siruppen ind til den ønskede konsistens ved middelvarme - det tager ca. 45-50 minutter at få en løbende, tyktflydende sirup. Du kan tjekke konsistensen ved at placere en dråbe på en kold underkop og stille den tilbage i køleskabet – efter kort tid er den kølet af og du kan se, hvor meget den løber ud.
  4. Voila. Lækker, sødlig, floral sirup, som kan bruges til alt fra topping til din yoghurt og musli til karameliseringsvæske til din stegning.
Del

Seneste nyt

Annonce