Mandekogebogen

Rødvinssauce og rødvinssovs

Den med fløde og den med smør!

Rødvinssauce eller rødvinssovs - kært barn har mange navne, men det er også forskelligt, hvad det endelige resultat er, alt efter, hvad du kalder det.

En sauce er en koncentreret sag, som du bare lige skal have et par streger af på din tallerken, hvor en sovs er den store fætter, hvor kartoflerne gerne må komme på svømmetur.

Hver slags sauce/sovs smager godt på hver deres måde - og herunder får du en nem og enkelt opskrift på at lave dem selv.

Der findes utallige måder at kreere en god sauce på rødvin - og med denne grundopskrift kan du selv begynde at eksperimentere, optimere, udvikle og lege med smagene.

En rødvinssauce er godt til et stykke vildt eller rødt kød, hvor en rødvinssovs er godt til en steg, masser af kartofler og en solid platte af grillmad på terrassen. 

Du kan finde opskrifter på saucer og sovser, som skal stå og reducere og koge ind en helt dag - de smager jo selvfølgelig vanvittigt godt!

Men hvis du nu ikke lige har tid til at stå i køkkenet hele dagen, så er denne grundopskrift et sikkert hit.

Den har en dyb smag af rødvin uden at smage af alkohol, og kombinationen af rosmarin og timian giver en krydret dybde.

Det eneste du bare skal tage stilling til sidst i opskriften er, hvordan du vil afslutte saucen. Skal den monteres med smørklumper og blive til en sauce eller skal den have en på nakken af piskefløde og blive til en sovs?

Min opskrift på en god hjemmelavet rødvinssauce/sovs er en alsidig sag, der kan bruges til mange forskellige udskæringer af kød og går godt i spænd med de fleste slags tilbehør.

Hvorvidt du skal bruge en dyr, billig eller mellempris-rødvin til formålet er op til dig, egentlig - jeg vil dog sige, at hvis du køber den helt billige drue, så kan saucen ofte godt blive lidt sur i smagen på grund af den høje syre.

Men en god mellemklasse-vin, som du kan nænne at hælde i gryden, er perfekt - der er ingen grund til at hælde dyre dråber i kogegryden på denne. 

Det handler nok også mere om at finde en rødvin, som du selv ynder at drikke - er du til en lys og let rødvin eller en tung, mørk og intens rødvin? Så brug den, du foretrækker!

Bouillon er en stor del af basen på smagen, så vælg med omhu - du kan sagtens få god smag ud af en klassisk bouillonterning opløst i kogende vand. Men jo mere kraftfuld bouillon, jo mere smag!

En til gryden og en til kokken - så er du godt kørende.

Fang min opskrift på en god klassisk rødvinssauce/rødvinssovs herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Rødvinssauce/rødvinssovs: Nem og hurtig opskrift

Smagfuld sauce!

4 portioner 1 time, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 dl rødvin
  • 5 dl oksebouillon
  • 1½ tsk timian (tørret eller frisk)
  • 1 tsk rosmarin (frisk eller tørret)
  • 2 stk løg
  • 2 fed hvidløg
Til rødvinssauce
  • 50 gram koldt smør

Til rødvinssovs
  • 2 dl piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Skær løg og hvidløg i mindre stykker. Svits dem i en gryde med lidt olie, indtil de begynder at tage lidt farve. Hæld rødvin på sammen med rosmarin og timian.
  2. Lad det koge, indtil det som minimum er reduceret til halvdelen - gerne ned til 1/3.
  3. Si krydderierne og løgene fra og hæld det tilbage i gryden. Hæld bouillon på og kog ind til det halve igen.
  4. Nu skal du smage til med lidt salt og sukker og syre (gerne enten æblecidereddike eller balsamico). Herfra skal du vælge, om du vil lave en fin, tynd og kraftig sauce eller en fuldfed sovs, som kan dække kartoflerne!
  5. Til rødvinssauce: Kog yderligere ind og montér med kolde stykker smør, hvor du rører langsomt rundt i gryden og får smørret til at blive inkorporeret i saucen.
  6. Til rødvinssovs: Tilføj piskefløde og lad det simre og smag til i 5-10 minutter.
Del

Seneste nyt

Annonce