Aftensmad

Rødvinssauce og rødvinssovs

Den med fløde og den med smør!

Rødvinssauce og rødvinssovs
Foto: Deposit Photos/paulvinten
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 2. august 2021

Rødvinssauce eller rødvinssovs – kært barn har mange navne, men det er også forskelligt, hvad det endelige resultat er, alt efter, hvad du kalder det.

En sauce er en koncentreret sag, som du bare lige skal have et par streger af på din tallerken, hvor en sovs er den store fætter, hvor kartoflerne gerne må komme på svømmetur.

Hver slags sauce/sovs smager godt på hver deres måde – og herunder får du en nem og enkelt opskrift på at lave dem selv.

Der findes utallige måder at kreere en god sauce på rødvin – og med denne grundopskrift kan du selv begynde at eksperimentere, optimere, udvikle og lege med smagene.

En rødvinssauce er godt til et stykke vildt eller rødt kød, hvor en rødvinssovs er godt til en steg, masser af kartofler og en solid platte af grillmad på terrassen. 

Du kan finde opskrifter på saucer og sovser, som skal stå og reducere og koge ind en helt dag – de smager jo selvfølgelig vanvittigt godt!

Men hvis du nu ikke lige har tid til at stå i køkkenet hele dagen, så er denne grundopskrift et sikkert hit.

Den har en dyb smag af rødvin uden at smage af alkohol, og kombinationen af rosmarin og timian giver en krydret dybde.

Det eneste du bare skal tage stilling til sidst i opskriften er, hvordan du vil afslutte saucen. Skal den monteres med smørklumper og blive til en sauce eller skal den have en på nakken af piskefløde og blive til en sovs?

Min opskrift på en god hjemmelavet rødvinssauce/sovs er en alsidig sag, der kan bruges til mange forskellige udskæringer af kød og går godt i spænd med de fleste slags tilbehør.

Hvorvidt du skal bruge en dyr, billig eller mellempris-rødvin til formålet er op til dig, egentlig – jeg vil dog sige, at hvis du køber den helt billige drue, så kan saucen ofte godt blive lidt sur i smagen på grund af den høje syre.

Men en god mellemklasse-vin, som du kan nænne at hælde i gryden, er perfekt – der er ingen grund til at hælde dyre dråber i kogegryden på denne. 

Det handler nok også mere om at finde en rødvin, som du selv ynder at drikke – er du til en lys og let rødvin eller en tung, mørk og intens rødvin? Så brug den, du foretrækker!

Bouillon er en stor del af basen på smagen, så vælg med omhu – du kan sagtens få god smag ud af en klassisk bouillonterning opløst i kogende vand. Men jo mere kraftfuld bouillon, jo mere smag!

En til gryden og en til kokken – så er du godt kørende.

Fang min opskrift på en god klassisk rødvinssauce/rødvinssovs herunder:

Vores team kan have anvendt AI til at assistere i skabelsen af dette indhold, som er gennemgået af redaktørerne.

Opskrift

Arbejdstid 10 min
Tilberedningstid 60 min
Antal 4 pers.

Ingredienser

Rødvin 6 dl
Oksebouillon 5 dl
Timian (tørret eller frisk) 1.50 tsk
Rosmarin (frisk eller tørret) 1 tsk
Løg 2 stk
Hvidløg 2 fed
Koldt smør 50 gram
Piskefløde 2 dl

Fremgangsmåde