Mandekogebogen

Så længe kan brød holde sig i fryseren, før det bliver dårligt

Så længe holde det sig frisk og lækkert.

Der er noget hyggeligt ved altid at have en reserve af brød liggende i fryseren. Men hvor længe kan det egentlig holde sig, før man må smide det ud med blødende hjerte? Svaret kommer lidt an på, hvad du mener med "dårligt".

Læs også: Hvilken whisky er bedst til madlavning?

Hvornår bliver brød i fryseren "dårligt"?

Hvis du tænker "dårligt" som i mugnet, ildelugtende og decideret sundhedsfarligt, så kan du tage det helt roligt. Ifølge det amerikanske landbrugsministerium (USDA) bliver madvarer, der opbevares ved 0 grader Fahrenheit eller lavere (svarende til omkring -18 grader Celsius), aldrig usikre at spise. Aldrig. Punktum.

Men hvis din standard for "dårligt" er, at brødet mister noget af sin friskhed og bliver lidt kedeligt i smagen eller teksturen, så spiller andre faktorer ind. De fleste eksperter, inklusive USDA, mener, at brød bevarer sin bedste kvalitet i op til tre måneder i fryseren. Andre steder på nettet vil du finde folk, der uden tøven fryser brød i et år eller mere – og stadig spiser det uden problemer.

Personligt? Hvis brødet virker lidt træt efter lang tid på is, så ryger det bare i risteren eller forvandles til noget andet lækkert. Gamle brødskiver er perfekte til croutoner, stuffing eller en solid omgang french toast casserole.

Sådan fryser og optør du brød bedst

Hvordan du håndterer brødet, afhænger lidt af, om vi taler om en dyr surdejsbolle fra din lokale hipsterbager eller en pose helt almindeligt toastbrød fra supermarkedet.

Artisan-style brød:
Hvis du har fat i et stort, rustikt brød, så overvej at skære det i mindre stykker eller skiver, inden du fryser det ned. Pak hver del godt ind – først i plastfolie, derefter i en frysepose for ekstra beskyttelse. På den måde kan du nøjes med at tage præcis det stykke op, du skal bruge.

Når du vil spise det, kan du faktisk springe optøningen over. Smid brødet direkte i ovnen ved 160 grader Celsius i 20-30 minutter. Mindre stykker tager kortere tid. Skiver? Dem kan du bare smide i mikrobølgeovnen i 15 sekunder eller direkte i brødristeren.

Supermarkedets toastbrød:
Her er det endnu nemmere. Lad brødet blive i den pose, det kom i, og træk en ekstra plastpose over for ekstra frostbeskyttelse. Når du skal bruge det, kan du tage hele posen ud og lade brødet tø op i køleskabet. Skal du bruge et par skiver med det samme, så giv dem en hurtig tur i mikrobølgeovnen eller brødristeren.

Små tips til brødfryserens mestre

  • Lufttæt indpakning er alfa og omega for at undgå frostskader.

  • Skriv dato på posen, så du nogenlunde kan holde styr på, hvor længe brødet har ligget.

  • Overvej at skive hele brødet før nedfrysning, så du kun skal tø det op, du skal bruge.

Så selv hvis din fryser gemmer på et brød fra dengang, hvor sommerferien stadig lå foran dig, behøver du ikke nødvendigvis kassere det. Der er masser af måder at pifte gammelt brød op på – det handler bare om at kende tricket.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce