Hvilken whisky er bedst til madlavning?
Få mest mulig smag i retten.
Vi kender alle det med at tilsætte et skvæt vin til en simreret eller en sjat øl til en omgang ostesauce. Men hvad gør man, når det er whisky, der skal på banen? Ifølge Deena Sayers, beverage director på The Stand i New York, handler det om at matche whiskyens karakter med den ret, du laver. "Ligesom med vin vil whiskyens smagsprofil sætte et unikt præg på maden," siger hun.
Læs også: Salttørrede æggeblommer
Bourbon, rye eller Scotch?
Bourbon er en alsidig ven i køkkenet. Den søde og karamelliserede smag fungerer perfekt i både det søde og det salte køkken. Sayers anbefaler især bourbon til glaseringer af kød, marinader og som smagsgiver i for eksempel brødpudding. Ikke mærkeligt, at bourbon også går hånd i hånd med chokolade – noget isfirmaet Graeter's har udnyttet i deres bourbon-infuserede is med whisky-glaserede pekannødder og mørk chokolade.
Hvis du har noget tungere på menuen, kan rye være et skarpt valg. Dens krydrede karakter passer perfekt til robuste kødretter som braiseret oksekød eller krydret pulled pork. Og Scotch? Den røgede elegance gør underværker i saucer til røget fisk eller som marinade til lam.
Alkoholens magi i madlavning
Det er ikke kun smagen, der vinder, når du tilsætter whisky til maden. Alkohol hjælper faktisk også med at mørne kødet ved at bryde proteinerne ned – derfor fungerer whisky så godt i marinader. Samtidig hjælper alkoholen med at bære og forstærke andre smagsgivere uden at tilføre for meget væske, da alkoholen fordamper under tilberedningen.
Det fede er, at du kan bytte rundt på whiskytyperne i opskrifter, hvis du justerer lidt på smagen. Skifter du fx bourbon ud med en anden whiskytype, kan det være en god idé at tilføje en smule ekstra sukker eller vanilje. Omvendt skal du måske booste en bourbon-ret med lidt flere krydderier, hvis du bruger rye.
Vælg din whisky med omhu
Selvom du ikke skal hælde din fineste single malt i gryderetten, anbefaler Deena Sayers at holde sig væk fra de billigste flasker på hylden. "De skarpe, lavkvalitetsaromaer fra billig whisky kan ødelægge hele retten," advarer hun. Når alkoholen fordamper, er det nemlig de rene smagsnoter, der bliver tilbage – og de skal helst være gode.
Så næste gang du står klar ved gryderne, husk: En god whisky i glasset – og en god whisky i gryden – kan løfte din madlavning til et helt nyt niveau.