McDonalds Big Mac: Hvordan sultne stålarbejdere skabte en burger-klassiker
Et ikon blev født.
Hvis du vil imponere til næste pubquiz, så skal du kunne levere denne lille fun fact om McDonald's Big Mac. For burgerens oprindelse starter ikke i et high-end testkøkken – nej, den begynder blandt sultne stålarbejdere i Pennsylvania.
Læs også: 5 ideer til pisket smør
Det var Michael James "Jim" Delligatti, der i 1957 åbnede sin første McDonald's i Uniontown. Problemet var bare, at de klassiske McDonald's-burgere var lidt for sølle, når sultne fyre kom direkte fra en lang vagt på fabrikken. De manglede noget, der kunne fylde maven for alvor – noget med flere lag og mere gods.
Delligatti så, hvordan de lokale diners og kæder som Big Boy serverede store, lagdelte burgere, og han vidste, at han måtte gøre noget lignende. Han pitchede idéen om en dobbelt-patty burger til McDonald's hovedkvarter – og fik først et rungende nej. Men Delligatti holdt fast, og til sidst fik han grønt lys – dog kun hvis han brugte eksisterende ingredienser.
En burger bygget til at mætte – og blive ikonisk
Delligatti fulgte næsten reglen. Men i stedet for de sædvanlige boller hentede han nogle bløde sesamboller fra en lokal bager. Og sådan blev Big Mac født: to bøffer, ost, pickles, løg, den legendariske Big Mac-sauce og selvfølgelig en ekstra bolle i midten. Prisen? 45 cent. Ikke dårligt for en burger, der faktisk kunne stille sulten.
Inden længe blev Big Mac så populær, at McDonald's gjorde den til en fast del af menuen i hele USA – og resten er historie.
Navnet "Big Mac" kom dog først senere. Oprindeligt flirtede kæden med navne som "Blue Ribbon Burger" og "The Aristocrat" (hvilket lyder lidt... fancy). Men det var en 21-årig sekretær ved navn Esther Rose, der foreslog "Big Mac" – og ja, det navnet satte sig fast lige så godt som saucen på bollen.
Delligatti selv spiste angiveligt en Big Mac om ugen hele livet. Når man tænker på kombinationen af Big Mac og varme, saltede fries, giver det meget god mening.