Sådan opbevarer du surdejsbrød rigtigt
Få længst holdbarhed og saftig krumme.
Surdejsbrød har en særlig plads i mange hjem, ikke mindst siden det fik sit helt store gennembrud under pandemien. Og hvad enten du selv står og folder dej over natten, eller du napper en sprød skorpe med hjem fra bageren, så melder det evige spørgsmål sig: Hvordan opbevarer man egentlig surdejsbrød, så det holder sig friskt – og ikke ender som hård skalk eller skimmelsvampet ruin?
Læs også: Sådan laver du de bedste onion rings
Ifølge bager og underviser Korine Adams handler det om én ting: åndbarhed.
Det vigtigste: Hold det tørt og luftigt
Adams forklarer, at du aldrig må opbevare surdejsbrød i en våd pose – det er den sikre vej til mug. I stedet bør brødet opbevares et køligt, tørt sted med god luftcirkulation. Ideelt holder et helt brød sig friskt i op til en uge, så længe det ikke får fugt. Det betyder: Ingen plastikposer med dug på indersiden, ingen mørke hjørner over opvaskemaskinen.
Har du allerede skåret i brødet, skal du tænke i ny opbevaringsstrategi. Det blottede krumme udsættes straks for udtørring, så Adams foreslår en lidt utraditionel tilgang: Skær brødet over på midten i stedet for at starte i enden. Så har du to skivesider, som du kan sætte sammen igen – og opbevare brødet stående på snitfladerne. Smart.
Skal det være på køkkenbordet?
Surdej adskiller sig fra meget andet bagværk ved, at det naturligt holder sig længere ved stuetemperatur, takket være de fermenterede syrer i dejen. Men hvordan du opbevarer det afhænger af, hvad du foretrækker.
-
Plastikpose: Giver et blødere brød, men du skal holde øje med kondens. Begynder der at samle sig fugt i posen, så tør den af med det samme. Ellers risikerer du mug.
-
Papirpose: Mere luft – mindre fugt. Her bevarer brødet sin sprøde skorpe, men det kan tørre ud hurtigere.
-
Brødkasse: Den gyldne mellemvej. Især god, hvis du har små kravlende skabninger eller nysgerrige katte. Adams anbefaler at bruge en brødkasse i træ eller metal – og at du jævnligt tørrer den af med lidt eddike for at holde mug væk.
Vil du gerne have brødet til at tørre hurtigere (fx til croutoner), så lad låget stå åbent og dæk evt. med et rent viskestykke.
Hvad med køleskab og fryser?
Køleskabet er lidt kontroversielt, når det kommer til brød. Ja, det holder mug væk, men udtørrer brødet hurtigt. Ifølge Adams er det dog ikke katastrofalt, hvis du alligevel har planer om at riste det. Du kan næppe smage forskel på en skive, der er blevet ristet efter et par dage i køleskabet.
Fryseren er derimod din bedste ven. Her kan du opbevare hele eller halve brød i op til tre måneder, selvom Adams anbefaler at spise det inden for to måneder for at bevare smag og tekstur. Skal du bare bruge lidt ad gangen? Frys brødet i skiver, pakket ind i sølvpapir og derefter i en lynlåspose. Så kan du tø en enkelt skive op uden at vente på, at hele brødet bliver klar.