Sådan river du citronskal uden et rivejern
Du kan stadig!
En smule citronskal kan gøre underværker i både mad og bagværk. Det giver friskhed, aroma og en lækker citrusnote uden at tilføje syre eller væske som saften gør. Men hvad nu hvis du står uden et citrusrivejern og stadig gerne vil have det bedste ud af din citron? Fortvivl ej – der findes mindst to simple metoder til at zeste citron uden specialværktøj, og du har med garanti allerede det, du skal bruge, i dit køkken.
Læs også: Sådan skal du opbevare frisk gær
Brug en kniv – og dine finmotoriske evner
Hvis du har en skarp urtekniv eller et andet mindre blad i skuffen, er du allerede halvvejs til en vellykket zest. Her gælder det om at få skrællet det yderste lag af citronens skal – det, der kaldes flavedoen – uden at få den bitre, hvide underhud (pith) med.
Sådan gør du:
-
Skær tynde strimler af citronskal ved at føre kniven fladt hen over citronen. Pres ikke for hårdt – du vil kun have det farvede yderlag.
-
Hak derefter strimlerne så fint som muligt med samme kniv, til du har små stykker citronskal, der fungerer præcis som zest.
Den her metode er lidt mere manuel, men til gengæld styrer du fuldstændig hvor grov eller fin din citronskal bliver, og du risikerer ikke at få for meget bitterhed med i retten.
Brug en grøntsagsskræller – hurtigere og nemmere
En grøntsagsskræller (den slags du normalt bruger til gulerødder og kartofler) kan også være din nye bedste ven, når det kommer til at få citronens yderste skal af uden rivejern.
Sådan gør du:
-
Skræl forsigtigt lange, tynde baner af citronskal. Ligesom med kniven gælder det om kun at få det yderste gule lag med.
-
Hak herefter strimlerne i små stykker med en kniv – jo finere, desto bedre, især hvis skallen skal blandes ind i en dej eller drysses over en ret.
Grøntsagsskrælleren er især god, hvis du skal bruge meget citronskal på én gang, og den er hurtigere og lidt mere sikker at bruge end en kniv, især hvis du ikke er verdensmester i køkkenet.