Aloo Tikki
Sprøde kartoffel-frikadeller!
Aloo Tikki er en lækker, nem og sprød snack i form af sprødstegte, cremede kartoffel-frikadeller eller potato cakes.
Aloo Tikki er en populær og traditionel snack fra det Nordindien, hvor man blander kogte kartofler sammen med en masse krydderier og steger dem på panden som kartoffel-frikadeller.
Navnet Aloo Tikki er fra sproget hindi, hvor aloo betyder kartofler og tikki groft oversat betyder bøffer, kager eller frikadeller.
Kartoffel-frikadeller!
De er utroligt nemme at lave og minder lidt om en indisk udgave af den famøse hash brown eller rosti.
Traditionelt bruger man almindelige kartofler til formålet, men du kan sagtens bruge eksempelvis sød kartoffel, som giver en lidt mere cremet og luftig konsistens.
Aloo Tikki serveres oftest sammen med en række dips, saucer og chutney, eksempelvis mangochutney eller måske en yoghurt-dressing.
Du kan selv justere, hvor stærke dine snacks skal være og du kan helt springe chili over, hvis det skal være familievenlig.
Det er en super velsmagende og vegetarisk snack, som kan laves på under 30 minutter.
Det som binder kartofler og krydderier sammen, er en blanding af majsstivelse og brødkrummer/rasp - hvis du ikke har rasp, kan du bruge hvedemel, indtil du får den rette konsistens.
Hvis du gerne vil holde det glutenfri, så kan du udskifte rasp med eksempelvis boghvedemel, kikærtemel eller lignende.
Aloo tikki er den perfekte snack, forret, appetizer eller bare nem indisk aftensmad - det eneste, som egentlig tager tid, er at få afkølet kartoflerne.
Tricket til perfekt Aloo Tikki er en god sjat olivenolie og middelhøj varme med en stegetid på ca. 5 minutter på hver side - det afhænger selvfølgelig af komfur og pande, så hold øje.
Men denne tilgang giver dig sprød overflade og ydre, mens det indre forbliver varmt og cremet.
Du kan endda også bruge dem i en burger - en Aloo Tikki Burger, hvor man kører vegetarisk og stadigvæk får dyb smag.
Fang min opskrift på traditionel Aloo Tikki herunder:
Aloo Tikki
Sprøde kartoffel-frikadeller!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 400 gram kartofler - søde eller almindelige
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. ingefær, revet
- 1 tsk garam masala
- ½ tsk koriander, stødt
- 1 tsk chiliflager, kan undlades
- 2 tsk limesaft
- 2 spsk. majsstivelse
- 3 spsk. rasp (kan erstattes af forskellige meltyper)
- 0,8 tsk salt
Fremgangsmåde
- Skræl kartoflerne og skær dem i tern - kog dem i usaltet vand i 15 minutter, indtil de er møre.
- Hæld dem over i en skål til afkøling. Riv hvidløg og ingefær og hæld ned til kartoflerne sammen med krydderierne og limesaften. Mos det godt sammen til en lind masse, og lad det både trække og afkøle på samme tid - mos det godt op af siderne på din skål, så køler det hurtigere i køleskabet.
- Når kartoffelmassen er afkølet, røres den sammen med majsstivelse - rør herefter rasp i lidt af gangen (du kan udskifte denne med hvedemel, rismel, boghvedemel, kikærtemel, etc.), indtil du har en cremet konsistens, som ikke klistrer, når du former en kugle af den. Den skal være let og cremet, men uden at klistre - den skal minde om den god, fast almindelig frikadellefars, hvor man kan forme dem til frikadeller med hånden og en ske. Den skal selvfølgelig ikke være som dej og tør - en god mellemting!
- Form dejen i 8-10 lige store kugler - varm en pande op med en god sjat olivenolie til middelhøj varme. Læg hver kugle på panden og pres dem ned, så de bliver flade cirkler. Steg dem ca. 5 minutter på hver side, indtil de er sprøde og gyldne - hold øje med, at de ikke brænder på. Lad dem herefter afdryppe kort på et stykke køkkenrulle og serveres ellers rygende varme.