Kogetid på kartofler: både nye kartofler, gamle og til kartoffelmos
Teknik og opskrift til at koge kartofler perfekt - Så lang tid skal kartofler koge.
Kartofler er noget, vi danskere elsker at bruge i køkkenet - hele året rundt faktisk, og især når sæsonen skriver nye kartofler, hvor man kan grave lækre nye kartofler op fra køkkenhaven, som smelter på tungen.
Men hvis du lige er kommet i tvivl om, hvor længe man egentlig skal koge kartofler - eller hvordan man måske koger de perfekte kartofler - så har vi de rette tips og tricks og opskrift til dig.
Sådan får du de perfekte kogte kartofler - uanset om det er nye kartofler, gamle kartofler, asparges-kartofler - eller endda bagekartofler (se tricket til den perfekte bagte kartoffel her: Den perfekte bagekartoffel)
Grundprincipperne er som følgende for almindelige kartofler hele året rundt - Så lang tid skal kartofler koge, fremgangsmåde:
1) Kartoflerne skal være nogenlunde samme størrelse
Det siger sig selv, at en bagekartoffel og en lille kartoffel til brunede kartofler ikke skal have samme kogetid - så kog gerne kartofler af samme størrelse. Og hvis der er meget stor forskel, så kan du blive nødt til at skære dem midt over.
2) Skræl eller skrub
Flere af næringsstofferne forbliver i kartoflerne, hvis man koger med skræl - men selve kogetiden gør ikke den store forskel, om man har skræl på eller ej. Så vælg enten at skrælle eller bare skrubbe det værste jord og skidt af.
3) Koldt vand MED kartoflerne i
Kartoflerne skal koges med base i koldt vand, hvor du lige nøjagtigt dækker kartoflerne.
4) Salten (og andre smagsgivere) tilsættes, når vandet koger
Tilsæt ca. 1 spiseskefuld salt pr. liter væske, når vandet koger.
5) Middelvarme
Når gryden koger, skrues ned på middelvarme, så det ikke bulderkoger - så kan kartoflerne miste noget af strukturen. Og husk i øvrigt eventuelt lige at have låget på hæld det første stykke tid, så de ikke koger over!
6) Mærk efter med kniv
Stik eventuelt lige i kartoflerne tæt på endt kogetid, så du kan mærke, om den møder modstand - hvis kniven går nemt i gennem, så er de kogte.
7) Kogetid
Almindelige kartofler MED skræl:
16-17 minutter.
Almindelige kartofler UDEN skræl:
15-16 minutter
Nye kartofler (med skræl, anbefaler vi):
10-12 minutter
8) Til kartoffelmos
Til kartoffelmos er det en helt anden boldgade. Skræl kartoflerne og skær dem i små tern - hæld dem i en gryde, og hæld koldt vand på, så det lige dækker. Ingen salt i vandet, så koger de bedre ud.
Kog dem i 16-17 minutter, så de koger godt ud og hæld herefter vandet fra.
Tilsæt herefter salt og smør og pisk/rør kartoffelmosen sammen med lidt friskrevet muskatnød.
Nye kartofler: kogetid
Den perfekte nye kartoffel!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 12 minutter
Ingredienser
- 1 kilo nye kartofler
- 1½ tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Skyl/skrab/rens dine nye kartofler for urenheder og læg dem i en gryde - er der meget store kartofler i mellem, halveres disse.
- Hæld vand i gryden, så den lige dækker kartoflerne - sæt den på komfuret og skru op på maks. varme.
- Når vandet koger, tilsættes salt og der skrues ned i middelvarme, så kartoflerne bare småkoger.
- Lad dem koge i 10-12 minutter - stik eventuelt en kniv/gaffel i en af dem for at mærke, om de er blevet møre.