Vafler: Opskrift på både hjemmelavet sprøde, bløde og klassiske vafler
Sprøde og bløde nybagte vafler!
Vafler er en snack-klassiker, som både kan nydes i det salte og det søde køkken.
Det er i nyere tid blevet en trend at lave sunde vafler, hvor man eksempelvis skipper sukker og i stedet laver dem til salte vafler, hvor man putter grøntsager i.
Denne opskrift kigger i stedet på gammeldags vafler - de helt traditionelle vafler, som man nyder til kaffen med syltetøj og flormelis.
Sprøde og bløde vafler
Opskriften kan give dig både sprøde og bløde (traditionelle), lækre vafler - forskellen er blot, hvor længe du lader dem blive i vaffeljernet. Vafler i hjerteform er den mest kendte herhjemme i Danmark - små, tynde vafler med mønster, som bages i en cirkelplade formet med tryk af ofte 5 stk. vafler, man så efter bagning skærer ud i hjerteformerne. Nemt og enkelt.
De helt sprøde vafler er en opskrift, hvor man undlader en stor del af væskemængden, som gør vaflerne nærmest småkageagtigt - en rigtig god kage til kaffe a la Gode Råd fra Sønderjylland.
Vi har altid haft en tradition til jul med, at vi efter en dag med juletræsfældning i skoven skulle hjem til min mormor og have nybagte vafler med gløgg - men de kan spises året rundt!
Belgiske vafler er også en nyere spiller på markedet, som efterhånden er mindst lige så populær - her skal man blot bruge et vaffeljern til belgiske vafler, og er opskriften også gerne spædet til med eksempelvis revet marcipan og chokolade.
Traditionelle vafler
Denne opskrift er den helt klassiske opskrifter på vafler, som man finder i bedsteforældrenes kogebøger - nem og simpel opskrift, som kan laves på ingen tid. Perfekt til en hurtig dessert i en travl hverdag eller lidt ekstra hygge om eftermiddagen til kaffen.
Nybagte vafler kan få hele hytten til at dufte af hygge og er en lækker dessert med dejlig smag og en herlig konsistens.
Et trick jeg altid brugte som barn var, at man putter rigeligt med flormelis på vaflen og så ‘jævner’ det ud, så det dækker alle hullerne i vaflen. Lifehacks, am i right?
Vafler er nemme at lave og en god aktivitet til børnefamilier, hvor små børn og unge kan være med i processen - mens du hælder den flydende dej på vaffeljernet, kan børnene løbende skærer vaflerne ud i hjerter på tallerkenen.
Denne opskrift giver klassiske og traditionelle hjemmebagte vafler, som blot er ‘krydret’ med vaniljesukker - men du kan eksempelvis pifte dejen op med andre krydderier.
Eksempelvis lidt kardemomme, kanel eller lignende. Appelsinskal, citronskal eller måske lidt revet chokolade kan også bruges.
Den bedste måde at få smag af vanilje i vaflerne er ved at bruge kornene fra en vaniljestang - men vaniljesukker fungerer bare hurtigt og enkelt, når det skal gå hurtigt.
Tips og tricks til hjemmebagte vafler
Dejen kan laves i forvejen
Det er en nem dej, som du kan lave i forvejen - vi snakker ikke natten før, men du kan sagtens røre dej sammen til vafler og lade det stå i køleskabet i 2-3 timer.
Hvilket vaffeljern skal jeg bruge?
Det er helt op til dig. De findes i forskellige modeller - nogle er elektriske og andre er eksempelvis af støbejern, hvor man lægger dem direkte på blusset ligesom med æbleskiver og æbleskivejern. Så brug, hvad du har - opskriften kan bruges til de fleste!
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har et vaffeljern?
Det siger lidt sig selv, at det så bliver ret meget op af bakke at lave vafler - men frygt ej, hvis du står med en vaffeldej og dit vaffel jern brænder sammen. Du kan stege dem som pandekager!
Sprøde vafler eller bløde (klassiske) vafler?
En smagssag!
Sprøde vafler får man ved at lade vaffeljernet bage vaflerne lidt længere, end hvis du følger lampefunktionen med rød og grøn - derefter skal de lægges på en rist (for at undgå kondens) og IKKE stables eller dækkes til.
Bløde, klassiske vafler med let sprødhed får man ved at følge lampefunktionen og stable vaflerne og holde dem lune under et stykke staniol - kondensen fra de varme vafler sørger for, at de bevarer den skønne, bløde konsistens.
Eller endnu bedre - spiser dem løbende, som de kommer ud af vaffeljernet!
Sådan får du sprøde vafler
Følg blot opskriften herunder og brug kun den mængde mælk, der kan få dejen til at blive tyktflydende - frem for flere deciliter bruger du i stedet et par spiseskefulde.
Kan jeg bruge andet end mælk?
Du kan sagtens bruge udelukkende vand, men det bliver en lidt mere tør end sprød oplevelse. Du kan skifte mælken ud med eksempelvis sødmælk eller kærnemælk for en mere syrlig smag - eller du kan spæde til med piskefløde eller måske cremefraiche, som giver en mere cremet og blød smag og konsistens.
Hvad spiser man til nybagte vafler?
The sky is the limit! Klassikerne er syltetøj og flormelis - men det kan være alt fra solbærsyltetøj, hindbærsyltetøj, marmelade, kvædemarmelade og meget andet. Det er op til dig. Du kan også bruge chokoladesirup, chokoladesauce, hakket chokolade, flødeskum og frisk frugt såsom jordbær i skiver eller friske hindbær. Måske toppet med let pisket flødeskum? De er også sublime til en god vaniljeis - eller trefarvet is!
Kan vafler fryses?
Det kan de sagtens og luner du dem rigtigt, går det faktisk ikke meget udover konsistensen - frys dem ned, så snart de har stuetemperatur. Du kan fryse dem ned i portioner og tage dem op løbende. Du kan lade dem tø op og spise dem som de er - så er de lidt seje i det. Du kan også lune dem i vaffeljernet igen eller bedst - på en brødrister, så du får sprødheden tilbage.
Fang opskriften på klassiske vafler herunder - både sprøde og bløde:
Vafler: Opskrift på både sprøde og bløde vafler
Nemt og hurtigt!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 300 gram hvedemel
- 130 gram smør
- 4 spsk. rørsukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 stk æg
- ½ tsk bagepulver
Klassiske Vafler
- 2 dl sødmælk
Helt sprøde Vafler
- 300 gram hvedemel
- 130 gram smør
- 4 spsk. rørsukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 stk æg
- ½ tsk bagepulver
- 4 spsk. mælk
Fremgangsmåde
- Vælg en af de to opskrifter ovenover og følg opskriften herunder:
- Rør hvedemelet sammen med sukker, vaniljesukker og bagepulver. Lun smørret, og hæld det i blandingen, når det er smeltet. tilsæt æggene efterfulgt af mælk, alt efter, hvilken opskrifter du vælger - de klassiske vafler skal blive til en let, flydende dej, så alt mellem 2-3 dl mælk er passende. De sprøde vafler skal bare have et par spiseskefulde, indtil du har en tyk og meget tyktflydende dej.
- Varm vaffeljernet op, indtil den grønne lampe lyser - læg en lille klat smør på og lad det bruse op. Hæld herefter en grydeskefuld dej på jernet. Endelig ikke for meget, da det ellers vil løbe ud til siderne - prøv dig frem, da mængderne afhænger af formen og størrelsen på dit vaffeljern. Lad dem stege uden at løfte på jernet, indtil lampen lyser grøn igen.
- Skal de være bløde og klassiske, kan du blot stable dem på en tallerken under et stykke stanniol - skal de forblive sprøde, skal de ligge på en rist. De helt sprøde vafler forbliver bedre sprøde på grund af det lave væskeindhold.
- Serveres enten løbende, som de bliver bagt (bedst i forhold til konsistensen) eller holdes lune, hvorefter de serveres med syltetøj og flormelis!