Norske klejner med citron-glasur
Ikonisk julekage med gul glasur!
Klejner hører sig til juletiden og vi danskere ynder at lave denne lækre kage i to versioner - den klassiske klejne, som er små, sprøde småkage-lignende kager, mens norske klejner er de lidt større gærdejskager med citronglasur.
Jeg har leget lidt med opskriften på den sidstnævnte - hjemmebagte norske klejner - som er utroligt nemme at lave.
Med denne opskrift får du store, luftige, sprøde og lækre norske klejner, som afsluttes med en syrlig, gullig glasur lavet med citronsaft og flormelis.
Det er en kage, som i modsætning til de klassiske klejner, serveres i portionstørrelser, hvor man med klejner snildt kan spise en håndfuld.
Norske klejner laver man ved at udrulle en let krydret gærdej, som man så skærer ud på aflange firkanter - hver firkant får et snit i midten med en skarp kniv, hvorefter man kan vride og dreje den ene ende af dejen ind i gennem hullet.
Derved får kagerne den ikoniske aflange, 'krøllede' form på klejnerne.
Man ved ikke rigtig, hvorfor norske klejner har fået det famøse navn - for vi danskere er ret sikre på, at den lækre klejne med gul glasur er en dansk opskrift.
Faktisk er det egentlig lidt en skam, at man nærmest kun bager og serverer norske klejner til julen - det er forbundet med julebag, men kan spises året rundt og har som sådan ikke noget julet over sig andet navnet og sin småkage-fætter 'den almindelige klejne'.
Men uanset navnet? Så er det en fantastisk kage, som er nem at lave hjemmelavet - fang min opskrift på norske klejner herunder:
Norske klejner med citron-glasur
Nemme julekager!
Ventetid: 45 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ingredienser
- 180 gram hvedemel
- 60 gram mælk
- 20 gram gær
- ½ tsk kardemomme, stødt
- 1 tsk vaniljesukker
- 30 gram smør
- 1 stk æg
- 1 stk citron, økologisk
- 2 dl flormelis, til pynt
- ½ tsk gul frugtfarve, kan undlades
- 400 ml palmin/fritureolie
Fremgangsmåde
- Opløs gær i mælken og tilføj vaniljesukker, kardemomme og æg - bland det grundigt sammen, hvorefter du tilføjer hvedemel efterfulgt af smør i tern. Riv ca. 1 teskefuld citronskal ned i dejen. Ælt det grundigt sammen i 5-6 minutter, indtil dejen er smidig og slipper kanterne. Læg dejen på et meldrysset bord under et viskestykke og lad det hæve til dobbeltstørrelse - alt efter temperaturen tager det ca. 45-60 minutter.
- Efter hævning drysses dejen med mel og rulles ud til en rektangel på ca. 30x20 cm - del dejen på midten på det lange led. Dernæst skærer du dine klejnefirkanter ud, ca. 8-10 stk.
- Læg et lille snit med en skarp kniv i hver klejnefirkant, og vrid eller træk den ene ende af dejen ind gennem sprækken, så du får den famøse klejne-form med et vrid. Lad den hæve en smule, mens du varmer palminen op.
- Varm din palmin eller fritureolie til ca. 170 grader. kog klejnerne 1-2 af gangen i et par minutter i alt, indtil de er gyldne og sprøde 1-1,5 minut. Vend dem løbende for jævn afbagning. Læg dem på fedtsugende papir efterfølgende.
- Lad dem køle helt af - herfra kan de opbevares i en lufttæt beholder i en uges tid. Du skal først pynte dem med glasur, når de skal spises.
- Når dine norske klejner skal pyntes, presser du citronsaft og blander op med flormelis, indtil du har en tyk konsistens - tilføj gul konditorfarve, hvis den skal have det rigtige udseende. Smør flormelis omkring foldehullet på hver klejne og servér.