Mandekogebogen

Pebernødder

Opskrift på nemme pebernødder.

Pebernødder er nok den mest ikoniske julekage eller småkage til den søde juletid, som er et kæmpe hit hos familier, børnefamilier og alle med en kop kaffe, der trænger til lidt sødt i sidevognen!

Vi er nok mange, der husker barndomsminder, hvor man fik lov til at spise den rå pebernøddedej, som smager let krydret og utroligt lækkert i sin konsistens - så kom ægge- og salmonella-perioden, og så blev det en dødssynd at smage på den rå kagedej til alt fra chokoladekage til pebernødder.

Må man spise rå pebbernøddedej i dag?

Svaret er ja - salmonella skulle mere eller mindre være væk fra alle æg, men hvis du vil være på den sikre side, kan du blot udskifte ægget med piskefløde eller yoghurt.

Selve oprindelsen af pebernødder stammer tilbage fra Middelalderen og har ofte været inspireret af pfeffernussen fra Tyskland - dog er den pebernød vi kender i dag noget mere delikat, end dem man kunne få dengang. Her lavede man stenhårde kugler af dej sidst på dagen efter en hel dag med brødbageri - og så skulle man lige forkæles med et ‘brødbolche’.

I 1800-tallet vandt den indpas, da brændekomfuret og bagepulveret blev en del af danskernes hverdag - og siden da har den været en vigtig spiller i julehyggen i de danske hjem. Selvom pebernødden har ordet peber i sig, så er det ikke altid, at man har bagt med peber - det stammer fra konceptet ‘at pebre noget’, som i gamle dage betød, at man blot krydrede noget.

Pebernødder er en nem opskrift på hurtig julebag, hvor man blot samler alle ingredienserne i en skål, former det til små kugler og bager dem - så simpelt er det. Derfra kan du så variere krydderierne, som du ønsker - det mest klassiske er kanel, kardemomme, ingefær, hvid peber og vanilje.

Herfra kan du så eksperimenterer med eksempelvis lakrids, nelliker, allehånde eller måske stjerneanis. Det kommer også an på, hvordan du foretrækker dine pebernødder - nogle elsker helt klassiske, som nærmest bare smager af brunkager, mens andre foretrækker, at man har været hele krydderiskuffen igennem.

Jeg bruger ikke hjortetaksalt, da det ofte ikke er nødvendigt for sprødhed med denne opskrift, så længe de bliver afbagt længe nok og ikke er for store i størrelsen.

Fang min opskrift herunder på nemme pebernødder, som du kan bruge som en grundopskrift og freestyle videre på og lave din helt egen personlige smag!

ANNONCE
Tips til perfekte pebernødder

Du kan fryse rå pebernøddedej

Skal du være lidt på forkant med julebageriet, kan du fryse den rå dej ned. Du kan eventuelt gøre det nemt og praktisk og rulle det til en aflang pølse, som du blot kan skære ud til små pebernødder og afbage dem.

Hvordan skal pebernødder formes?

Den mest klassiske måde er at rulle dem i hænderne til små kugler, men hvis det er for tidskrævende (læs, kedeligt!), så kan du rulle dejen til en lang pølse og hakke ‘firkantede’ pebernødder ud.

Behøver man at bruge peber i pebernødder?

Det er slet ikke et must - det giver en krydret kant til smagen, men ikke nødvendigt.

Lav dine pebernødder mindre, end du ønsker slutresultatet

En af de ting, der ofte kommer bag på folk, når de bager pebernødder, er, hvor meget de vokser eller flyder ud. Så derfor - sørg for at lave små kugler af dej for den perfekte størrelse pebernød.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Pebernødder

Nemme julekager!

30 portioner 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 180 gram hvedemel
 • 90 gram smør
 • 1 dl rørsukker
 • 1 stk æg/eller 0,5 dl fløde/yoghurt
 • ½ tsk kanel, stødt
 • ½ tsk kardemomme, stødt
 • ½ tsk ingefær, stødt
 • 0,2 tsk hvid peber, stødt
 • ½ tsk vaniljesukker
 • ½ tsk bagepulver

Fremgangsmåde

 1. Pisk blødt smør og sukker sammen - tilføj æg eller fløde til en lind masse. Bland nu alle krydderierne og bagepulver sammen med melet og rør det i dejen - form det til en ensformig dej og smid det gerne i køleskabet i 30 minutter. Det er ikke en nødvendighed, men hjælper med at holde formen på dine pebernødder.
 2. Forvarm ovnen på 200 grader almindelig ovn - rul pebernødderne to små kugler (gerne noget a la dobbelt størrelse af Pinocchio-kugler) og fordel dem med lidt afstand på rækker på en bageplade med bagepapir. Afbag dem i 7-10 minutter afhængig af din ovns temperatur, indtil de bliver let gyldne på toppen og siderne.
Del

Seneste nyt

Annonce