Mandekogebogen

Appelsin-specier med mørk chokolade

En lille opgradering af en juleklassiker.

Specier med enten citron eller appelsin er en af de helt store favoritter i min familie - foruden at de smager helt fantastisk som en julekage, så er de også utroligt nemme at lave.

I år har jeg lavet en lille opgradering på mine appelsin-specier - de er nemlig blevet let overtrukket med chokolade og toppet med kandiseret appelsin-skal.

Du kan læse fremgangsmåden herunder til en lille luksusudgave af årets julebag!

OBS: Appelsin-specierne smager også fantastisk, hvis du springer over den kandiserede appelsin og chokolade. De er også nemmere!

ANNONCE

Appelsin-specier

Sprøde og parfumerede!

25 portioner 50 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 30 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 160 gram hvedemel
  • 120 gram smør
  • 1 spsk. vaniljesukker
  • 60 gram flormelis
  • 2 stk appelsin, økologisk
  • 200 gram mørk chokolade
  • 1 dl vand (til lage)
  • 1 dl sukker (til lage)

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave kandiseret appelsinskal - skær appelsinenskallen fri for det hvide kød og frugtkødet, så du får en masse små tynde strimler.
  2. Kog sukker og vand op i en gryde og tilsæt appelsinstykkerne - lad dem koge i ca. 15-20 minutter, indtil de er møre, har smidt eventuel bitterhed og er blevet 'tyggevenlige'. Grydens indhold er med al sandsynlighed blevet lidt af en klistret sukkerlage, så tag appelsinstykkerne op og skyl dem let i en si under koldt vand -dryp dem af og læg dem herefter på et stykke bagepapir.
  3. Småkagerne laves ved at piske smør, flormelis og vaniljesukker sammen og tilføje revet skal af en hel appelsin - tilsæt hvedemelet til sidst, og form det hele til en ensformig pølse med en diameter på 4-6 centimeter. Lad den lige hvile i køleskabet en 30 minutters tid - det gør der nemmere at skære ud.
  4. Bag dem ved 180 grader i 14-15 minutter, indtil de er let gyldne i kanterne. Lad dem køle helt af.
  5. Når småkagerne er afkølede, smeltes chokoladen langsomt over et vandbad - sørg for, at det er en skål, som er tilpas 'lille' nok, så du kan dyppe halvdelen af småkagen i det. Dyp hver småkage i den smeltede chokolade, lad den dryppe lidt af og læg dem så på en bageplade med bagepapir og læg små stykker karamelliseret appelsin på chokoladen - lad chokoladen størkne helt og læg dem så i en kagedåse.
Del

Seneste nyt