Mandekogebogen

Havregrynskugler: Den rigtige opskrift på nem julekonfekt

Smørholdige og lækre!

Uanset om kalenderen skriver den søde juletid i december eller du bare lige craver en nem og hurtig snack?

Så er havregrynskugler et hit.

Vi må nok være ærlige her - det ikke den sunde snack. Vi snakker fullblown konfekt!

Og det skal det også være, selvom navnet måske klinger lidt anderledes. Havregrynskugler har deres navn fordi, at en stor del af massen i havregryns kuglerne er finvalset havregryn - så lidt sundhed er der i.

Men så kommer smørret.

Masser af smør er hemmeligheden!

Vi plejede altid at lave dem til jul i min familie og på en eller anden måde fik jeg altid spist for mange - de smager bare godt. Men hvad mere har man brug for en smør, havregryn, flormelis, kakao og kokos?

Havregrynskugler skulle være opfundet som en nødløsning under 2. verdenskrig på grund af varemangel og rationering - mel var en dyr råvare og så måtte man jo trylle lidt, med hvad man har, når der skal gæster til kaffebordet.

Og som så mange andre geniale retter opskrifter, der dukker op fra fattige kår? Så smager det bare forrygende.

Man kan også tilføje flere smagsgivere, hvis man vil bevæge sig udover de klassiske smage - jeg er absolut en traditionsbundet mand på denne front, men det skal ikke holde jer fra at gå amok med opfindsomhederne.

Man kan blandt andet tilføje lakridspulver, appelsinskal, frugt, sirup og mange andre ting til kuglerne. Du kan også tilføje spiritus såsom cognac eller Bailey’s - eller måske revet marcipan. Du kan også tilføje frysetørret hindbær og forskellige nødder såsom mandler, valnødder og hasselnødder.

Du kan også overtrække dem med chokolade, så de passer ind i konfekt-kassen.

Men for mig? Så er der kun en vej frem - og det er traditionelle havregrynskugler!

Havregrynskugler er absolut en tradition til jul og det er en klassisk no bake kage, hvor man bare ruller ingredienserne sammen i hånden og triller dem i kokosmel - den perfekte snack til kaffen, eftermiddagshyggen eller bare en julegodte til dessert.

Efter udrulning opbevares de blot i en lufttæt beholder i køleskabet og kan snackes på over længere tid.

De holder sig friske i princippet i lige så lang tid, som smørrets holdbarhed indikerer - de bliver lidt tørre i længden, så gerne indenfor et par uger.

De kan faktisk også fryses ned - så skal du blot tage dem op dagen før og lægge æsken i køleskabet, så de kan tø langsomt op.

Havregryns kugler er et evigt hit og en ægte klassiker, når man skal lave konfekt med børnene og familien - perfekt til skålen med søde sager året rundt. Og så kan alle være med - det kræver blot, at man triller dem til kugler og her kan små børn også lege med.

Finvalset havregryn er vejen frem, da havregrynene skal bidrage med smag og ikke konsistens - du kan godt bruge grovvalsede, men så dominerer de meget.

Ingredienserne røres i hånden, indtil man har en konsistens, der fungerer til at rulle kugler ud.

Oftest ruller man havregrynskugler i kokosmel eller kokosflager, men er man ikke den store fan af kokossmag, så kan du rulle den, i hvad du har lyst til - krymmel, hakkede nødder, mere havregryn eller måske bare mørk usødet kakao.

Fang opskriften på klassiske traditionelle havregrynskugler herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Havregrynskugler: Nem opskrift

Smørholdige!

25 portioner 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 80 gram smør
  • 80 gram flormelis
  • 3 spsk. kakaopulver, usødet
  • 4 dl havregryn
  • 1½ spsk. vand (eller eventuelt likør, appelsinsaft, kaffe el. lignende)
  • 2 dl kokosmel, til pynt

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne til dejen på nær væsken - ælt, rør eller pisk det sammen. Spæd til med væsken, indtil du får en ensformig masse, du kan håndtere med hænderne.
  2. Rul dem i små kugler mellem hænderne og rul dem derefter i kokosmel, så det klæber fast. Nu er de klar til servering. Opbevares på køl i lufttæt beholder.
Del

Seneste nyt

Annonce