Mandekogebogen

Risalamande

Juledessert - men den kan spises året rundt!

Danskernes absolutte dessert, når kalenderen melder december og jul, er selvfølgelig - risalamande.

En skøn opskrift på en dessert lavet på kold risengrød, som man rører op med vanilje og flødeskum - naturligvis toppet med kirsebærsauce.

En opskrift, du i øvrigt finder en hjemmelavet opskrift på lige her: Hjemmelavet kirsebærsauce.

Mange danske familier bruger risalamande som den traditionelle dessert til juleaften - og her kæmper familier i interne krige om at vinde den famøse mandel.

Man putter nemlig en hel mandel i skålen med risengrød, som den heldige finder i sin skål med risalamande, og dermed ofte vinder en lille præmie - også kaldet mandelgaven.

Det lyder fransk, men det er dansk

Det lyder som en fransk ret, når man hører det udtalt og ser det på skrift - risalamande el. ris a la mande.

Det er jo lidt en sammentrækning af dansk og vrøvlefransk, så det bliver ris med mandler.

De tidligste eksempler på tradition og juletradition om risalamande stammer tilbage fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener serverede det som en luksusvare til jul i stedet for risengrød.

Kanel var lidt pebret i sin tid, så det kunne svare sig at lave den til risalamande i stedet.

Mens vi i dag putter pisket flødeskum i retten for at gøre den cremet og lækker, var det tilbage under og efter 2. verdenskrig noget man puttede ud for at få den til at strække til flere mennesker.

Fløde var dog en mangelvare under krigen, så det blev nærmere noget erstatningsfløde. Man gik endda så langt, at man puttede en knap i grøden, da mandler var en mangelvare og man ikke ville snydes for mandelgaven!

Danskernes juledessert

Heldigvis er det ikke et problem i dagens Danmark, hvor ingredienserne er nemme at få fingrene i.

En risalamande-dessert består blot af ris, mælk, vanilje, flødeskum, mandler og sukker - og så bliver den heller ikke dårligere af, hvis du lige giver den et skvæt mørk rom.

Og det er en meget simpel opskrift. Man koger mælk og vand op, hvorefter man tilsætter grødris.

Dette skal blot simre ved svag varme, indtil du har en tyk grød - vi plejer lige at smide vaniljestangen med i puljen, så den kan trække smag af vanilje, mens grøden køler af.

Dernæst røres der sukker og hakkede smuttede mandler i blandingen og let pisket flødeskum.

Voila. Juledesserten over dem alle!

Herunder får du min version af en hjemmelavet risalamande, som er den helt rigtige måde at gøre det på - den klassiske opskrift med risalamande på risengrød, som står godt som afslutter efter en voldsom mængde mad med flæskesteg og andesteg.

Opskriften er beregnet til omkring 5-6 personer og laves altid på sødmælk for at få den rigtige luftighed og cremethed i ris a la mande.

Du kan uden problemer lave risalamande et par dage før tid - den holder sig frisk og lækker i 2-3 dage i køleskabet og trækker rigtig meget smag. Den er selvfølgelig allerbedst på dagen, men der er bestemt ikke noget i vejen med lige at snige sig til en portion, når man står op d. 25, am I right?

Skal kirsebærsaucen være lun eller kold?

Der er (heldigvis) ingen deciderede regler om, hvordan du serverer din kirsebærsauce til ris a la mande - det skal blot afstemmes med gæsterne og så afhænger det af traditioner. Spørger du mig? så skal en risalamande altid have LUN kirsebærsovs.

Det er den perfekte dessert til efter julemiddagen for hele familien - smækfyldt med lækre vaniljekorn, cremet fløde og masser af bløde ris.

Fang den klassiske opskrift på hjemmelavet risalamande herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Risalamande - ris a la mande

Med kirsebærsauce

6 portioner 1 time, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 50 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 700 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2½ dl grødris
  • 2 dl vand
  • 1 l sødmælk
  • 1 stk vaniljestang
  • ½ l piskefløde
  • 1½ tsk mørk rom, kan undlades
  • 60 gram sukker (el. flormelis)
  • 120 gram mandler

Fremgangsmåde

  1. Hæld vandet i gryden og bring det i kog - når det koger, hælder du risene i og lader dem bulderkoge i vandet under omrøring i 2 minutter. Tilsæt nu sødmælk og skru ned i middelvarme. Mens det varmer langsomt op igen, flækker du vaniljestangen og skraber kornene ud - gnid dem eventuelt i en teskefuld af sukkeret for at fordele kornene. Smid de tomme stænger og vaniljesukkeret i den varme mælk.
  2. Sørg for at røre rundt hyppigt, mens den varmer op, så den ikke brænder i bunden - når mælken begynder at boble, skruer du helt ned i laveste blus. Sæt låg på, men sørg for at røre i det hyppigt de første 10 minutter, alt efter hvilket komfur du har - så undgår du, at det sætter sig på bunden. Lad det simre i 45-50 minutter, indtil du har en tyk og cremet grød. Lad den køle helt af ved stuetemperatur og derefter i køleskabet (med vaniljestangen inkluderet for mest smag).
  3. Smut mandlerne ved at holde kogende vand over dem og lade det trække i 3-5 minutter - løft dem forsigtigt op med en hulske og smut dem med fingrene. Hak dem groft eller fint alt efter præferencer.
  4. Når risengrøden er afkølet og du skal have risalamande indenfor 24 timer, kan du røre sukker, vaniljekorn og mandler ud i risengrøden - fjern den tomme vaniljestang. Smag til, hvorefter du pisker piskefløden til en let pisket flødeskum - gerne til den lidt tyndere side, da du også 'pisker' den, når du vender den i grøden. Start med et par skefulde af flødeskummen i grøden for at gøre konsistensen mere medgørlig, og tilsæt så det sidste fløde - smag til med eventuelt mere sukker og et skvæt rom.
  5. Husk mandlen!
Del

Seneste nyt

Annonce