Mandekogebogen

Hjemmelavet risengrød: nem opskrift på risengrød med kanelsukker og smør

En evig klassiker til både jul og hverdag.

Risengrød er en klassisk opskrift, vi danskere ynder at spise i december og op til jul - generelt allerede til efterår og vinter, hvor man trænger til noget nemt og varmende til aftensmad.

Og selvom det ikke ligefrem kræver nogen særlige evner at lave hjemmelavet risengrød, så kan man alligevel blive lidt i tvivl om, hvordan forholdet skal være mellem ris, vand og mælk for at få den perfekte risengrød.

Så derfor har vi lige lavet en lille, nem og overskuelig opskrift på klassisk risengrød, som er nem at lave.

Risengrød er noget, de fleste forbinder med jul og den søde juletid, men hvis man har småbørn eller bor med en småbørnsfamilie - så ved man også godt som forældre, at det er en nem ret at bringe på bordet til aftensmad i en travl hverdag.

Og børn elsker risengrød for det meste, og så kan det mætte mange mennesker - og så passer det jo nærmest sig selv!

Risengrød er noget, vi forbinder med det nordiske køkken, men selve afgrøden ris er ikke ligefrem noget, der hører til vores klima - men vi har taget ris og grødris til os og skabt noget julevenligt og unikt til det danske køkken.

I Asien, Mellemøsten og Persien var der en stor tradition for at lave en form for ris-budding - en opskrift, som blev populær og kultiveret op igennem Middelalderen. 

Det første officielle nedslag i nordisk historie, hvor vi bruger ris og risengrød, er i 1542 i Malmø, hvor man brugte risene sammen med vand til risengrød i hverdagene - og til højtider gik man all-in og brugte den lidt dyrere mælk.

I starten var det byg, havre og rug, da ris var en luksusvare, men i takt med samfundets udvikling i 1900-tallet blev risengrøden en opskrift, alle kunne være med på.

Og så kom risalamande - men det er en helt anden snak!

I dag er risengrød en hverdagsret, som vi danskere ofte spiser sammen med kanel eller kanelsukker og en klat smør. 

Denne opskrift kører helt klassisk på hjemmelavet risengrød - en nem og lækker klassiker, hvor man med billig og nem aftensmad får masser af smag, konsistens og mæthed. 

Opskriften er baseret på, at man laver risengrød i gryde, men du kan også lave det i ovn, hvor du efter opkogning af mælk, vand og grødris kan sætte låg på gryden og stille den i ovnen i 120 grader i 45-50 minutter. 

I gamle dage havde man en tendens med 'høkassemetode', hvor man stillede den i en høkasse og lød den tilberede udelukkende med egen varme - noget flere har gjort i form af at lægge gryden efter opkogning under dynen hele dagen.

Men denne opskrift er nu lidt hurtigere og nemmere - og selvom du skal røre i gryden et par gange, så passer den sig selv. 

Risengrødsrester kan bruges til mange formål, hvis du har lavet for meget risengrød - du kan eksempelvis fryse det ned og bruge i bagværk eller lignende senere, eller du kan lave de underskønne klatkager, som mange bevidst laver for meget risengrød til for at kunne lave dagen efter. 

Risengrød bliver oftest serveret med kanelsukker, hvor man blander kanel med sukker - mens andre i stedet drysser ren kanel på deres grød og derefter et lag sukker. Og så er en favorit hos danskerne selvfølgelig en smørklat i midten, som smelter udover risengrøden.

Fang opskriften på nem hjemmelavet risengrød herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Risengrød: den rigtige grundopskrift

Nem og lækker aftensmad!

2 portioner 45 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ca. 700 kcal pr. portion

Ingredienser

Risengrød
  • 2 dl grødris
  • 1 dl vand
  • 1 l sødmælk (eller minimælk eller letmælk)
  • 1 knsp. fint salt

Kanelsukker
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk kanel, stødt

Fremgangsmåde

  1. Hæld ris og vand i en gryde og bring det i kog - lad det koge i et par minutter, hvorefter du hælder en hel liter sødmælk i. Skru ned på middelhøj varme og lad det koge op under hyppig omrøring.
  2. Når massen koger, skrues ned på meget lavt blus, hvorefter du sætter låg på - i starten skal du sørge for at røre hyppigt, så den ikke brænder på i bunden. Måske hver 2-3 minut, så du sikrer dig, at komfuret har justeret ned. Når den har jævnet temperaturen ud, kan du sagtens nøjes med at kigge til den hvert 10. minut og røre rundt.
  3. Kog risene i ca. 45-50 minutter, eller indtil risene er møre og massen er cremet, blød og lækker. Smag til med lidt salt til sidst, så du får lidt kant og risengrøden ikke bliver fad i smagen.
  4. Bland kanelen sammen med sukkeret - du kan selv opjustere mængden af kanel, hvis der skal mere smæk på (eller mindre). Servér risengrøden i dybe tallerkner drysset med et gavmildt lag kanelsukker og gerne en smørklat i midten.
Del

Seneste nyt

Annonce