Mandekogebogen

Klatkager: Pandekager af kold risengrød

En evig klassiker lavet af risengrød-rester!

Risengrød er en ret, som mange forbinder med julen, juleaften eller bare december måned - men hvis man er forældre, så ved man også godt, at risengrød er et ret hurtigt, nemt og elsket koncept til de små.

Af og til er der rester af risengrød fra dagen før - og andre vælger endda at lave for meget - netop for at kunne lave den famøse reste-opskrift, der følger efter et måltid med risengrød og kanelsukker.

Nemlig klatkager!

Som navnet antyder, er det små klatter af dej, man har lavet på den kolde risengrød, som man steger i smør på panden.

Det er nemt, enkelt og lækkert - og en god måde at bruge resterne på et helt nyt måltid eller en lille eftermiddagssnack.

Man kan selv vælge, hvor søde dine klatkager skal være - man kan gøre dem til dessert-klatkager eller bare klassiske klatkager, som er lidt ligesom æbleskiver.

I en travl hverdag i en børnefamilie kan man godt lige argumentere for, at klatkager kan udgøre aftensmad i en snæver vending!

Klatkager laves egentlig bare med kold risengrød, lidt hvedemel til at binde det sammen og desuden æg og sukker - sukkeret kan udskiftes med en most banan, hvis den holdes helt sund.

Prikket over i'et for mig er, hvis du enten smider en teskefuld vaniljesukker i - eller kornene fra en vaniljestang.

Med de ingredienser får du bløde, lækre og svampede klatkager, som smager skønt med syltetøj, flormelis eller bare alene som en snack. 

En klatkage eller risklatter - kært barn har mange navne, og det er egentlig lidt svært at definere, hvad en klatkage er.

Det er lidt en mellemting mellem pandekage og vaffel, men alligevel også lidt en slags kage.

Men den er lavet på grød - så et unikt bagværk!

Klatkager er en meget gammel og original opskrift fra gamle dage, hvor man sørgede for at få brugt alle resterne af risengrød ved at røre det op med andre ingredienser i fattige tider.

Det er en rigtig god og velsmagende undgå madspild opskrift.

Klatkager egner sig faktisk til måltider hele døgnet rundt - du kan bruge dem i stedet for pandekager til brunch i december, som frokost-snack eller som hovedret eller sød pandestegt dessert til aftensmad.

Klatkager kan som så mange andre former for bagværk i den kategori af pandekage-lignende kager tilføjes yderligere smagsgivere, hvis du lyster - alt fra rosiner, bær, frugter til eksempelvis havregryn, fuldkornsmel eller banan, hvis det skal være sund aftensmad.

Du kan også tilføje krydderier foruden vanilje - eksempelvis kardemomme, nelliker eller lignende. Men for mig er det vigtigt at holde smagen ‘rent’, da man på den måde bedre kan smage ris og risengrød i klatkagerne.

Du kan også vælge at piske æggehvider i dejen for at gøre klatkagerne mere luftige, eller tilføje bagepulver, hvis de vokse lidt i størrelsen - men i min optik er det ikke nødvendigt.

Klatkager er en evig tradition i min familie, når vi nærmer os efterår, december og juletid - og vi stiler altid efter at lave en ekstra portion, så vi ved, at der er en julesnack i vente dagen efter!

Fang min opskrift klassiske klatkager herunder: 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Klatkager: Pandekager af risengrød

Reste-snacks!

10 portioner 15 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 300 gram kold risengrød
  • 3½ spsk. hvedemel
  • 1 stk æg
  • ½ dl mælk
  • 1 stk sukker (1 spsk. eller 0,5 moden banan)
  • 1 stk vaniljesukker (1 tsk. eller kornene fra 1/2 vaniljestang), kan undlades

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne på nær melet sammen i en skål og rør det til en ensformig masse - rør nu melet i lidt efter lidt, indtil du har en tyktflydende, ensformig masse.
  2. Varm en pande op til middelhøj varme og smelt en lille klat smør på panden - fordel smørret over hele panden med en paletkniv og tilføj 3-4 klatter af dejen alt efter, hvor store du ønsker dem. Når siderne begynder at se tilberedte ud, løfter du forsigtigt på klatkagen og ser, om den er brun og afbagt på bunden - dernæst vender du dem og giver dem et minuts tid på den sidste side.
  3. Den skal blot 'sætte' sig og tage lidt brunlig farve ligesom en pandekage - serveres varme eller lune som snack alene eller med syltetøj, marmelade, flormelis eller andet lækkert.
Del

Seneste nyt

Annonce