Mandekogebogen

Brunkager

Klassiske brunkager til julebag.

Brunkager er en af de mest iokinske julekager, vi ynder at bage op til jul herhjemme i Danmark - nok kun lige overgået af pebernødder.

Der er ikke noget mere julet, end duften af nybagte brunkager - så er det juletid!

Det er en meget simpel opskrift, hvor man med en tung, blød sirupsdej med nødder får en sprød og lækker kage - selvfølgelig krydret med alskens krydderier alt efter, hvor meget smæk på smagen, du vil have.

Nogen foretrækker brunkager, som blot lige har fået lidt kanel - mens andre tømmer hele krydderiskuffen ned i skålen!

Jeg elsker at bruge kanel, allehånde, nelliker, ingefær, vaniljesukker og stjerneanis - men man kommer allerede langt med smagen, hvis man bare brugte kanel og allehånde.

Det er op til dig, hvor ‘krydrede’ de skal være.

Selve oprindelsen af en brunkage, stammer faktisk fra den gamle betegnelse, nemlig peberkage.

Det var og er en småkage, som dækker lidt over brunkager, honningkager og klassiske pebernødder - nogenlunde samme grundej og krydderisammensætning.

Den kan dateres helt tilbage til 1400-tallet. Jeg har lavet mit bud på en hjemmelavet brunkagedej, som er spækket med smag, er utrolig sprøde og fyldt med krydderier - den er nem at lave, og så behøver du ikke vente til dagen efter med at skære den ud og bage dine småkager.

Brunkager eller selve brunkagedejen kan holde sig længe i køleskabet, og så kan du endda fryse dem, hvis du skal have en hurtig kage til eftermiddagskaffen efter jul - eller forventer flere hold gæster i løbet af december.

Perfekte til gløgg, kaffe eller bare en hurtig lille snack! Min opskrift på perfekte brunkager er spækket med julekrydderier.

Jeg foretrækker altid den version af hjemmebagte brunkager, hvor man putter nødder i - eksempelvis mandler og pistacienødder.

Et problem, der tit kan opstå - og som mange nok opdagede, når de forsøgte sig med Mette Blomsterbergs ikoniske udgave - usaltede pistacienødder er ret svære at skaffe i supermarkeder.

Et lille tip? Du kan UDEN problemer bruge ristede pistacienødder - du ved, de der nødder, som man spiser til snacks med øl og lignende.

Saltsmagen er meget subtil og salt er i øvrigt med til at fremhæve lidt af de andre krydderier - så spar dig jagten på usaltede pistacienødder!

Fang opskriften herunder.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Brunkager: klassisk julesmåkager med mandler og pistacie

40 portioner 4 timer, 15 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 4 timer
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 330 gram hvedemel
  • 100 gram smør
  • 100 gram mørk sirup
  • 150 gram brun farin
  • 1 tsk potaske (+ 1 spsk. vand)
  • 80 gram mandler, smuttede
  • 50 gram pistacienødder (usaltede eller ristede)
  • 1 tsk ingefær, stødt
  • 2 tsk kanel, stødt
  • ½ tsk allehånde, stødt
  • ½ tsk nelliker, stødt
  • 1 tsk vaniljesukker
  • ½ tsk stjerneanis, stødt (kan undlades)

Fremgangsmåde

  1. Hæld sirup, smør og brun farin i en gryde - varm det op og lad det småboble i 2-3 minutter, indtil det er en sammenhængende masse. Tag det herefter af varmen.
  2. Bland hvedemelet med alle krydderierne - hæld sirupsmassen i melet efterfulgt af potaske opløst i 1 spsk. vand. Ælt det grundigt sammen og tilføj så smuttede mandler og pistacienødder. Smid skålen i køleskabet i 20 minutter, så den lige køler lidt af.
  3. Ælt det herefter til to pølser med den diameter, du ønsker dine småkager skal have. Vikl dem ind i husholdningsfilm og smid dem i køleskabet. Her har de godt af at stå i minimum 4 timer at sætte sig - gerne meget længere. Det kan gøres over flere døgn, så det er en kage, der kan laves i god tid.
  4. Forvarm ovnen til 180 grader alm. ovn - tag en af pølserne ud og skær dem i 0,5-1 mm tykkelse. Alt efter ovnens temperament skal de have mellem 9-12 minutter. De skal tages ud lige inden, at de bliver mørke i kanterne - bliver de for mørke, bliver de bitre. Lad dem køle helt af for maksimal sprødhed.
Del

Seneste nyt

Annonce