Mandekogebogen

Vaniljekranse

Nem opskrift på den traditionelle julesmåkage, vaniljekranse.

Der er visse småkager og bagværk, man IKKE kommer udenom, når man vi snakker jul - det er blandt andet pebernødder, brunkager og selvfølgelig vaniljekranse.

Sidstnævnte er en skøn klassisk opskrift, hvor man laver de lækreste sprøde vaniljekranse med en dej af mel, smør, mandelmel, æg og rigeligt med vanilje.

Det er en af de opskrifter, hvor man ikke sparer på vanilje - du kan enten bruge 1-2 af de konventionelle vaniljestænger for maksimal smag, eller måske få fingrene i en stor, fed polynesisk vaniljestang for mere smag.

Vaniljekranse er rendyrket julehygge, som hele familien kan være med til under julebag - en person kan ælte dejen, en anden kan presse dejen ud i stjernemønster og en tredje kan samle dem på bagepladen og smide dem i ovnen.

Selve oprindelsen af en vaniljekrans stammer helt tilbage til 1840’ernes Danmark - og siden da har den været en af favoritterne i danskernes kagedåse.

En traditionel vaniljekrans, som vi kender det, er ofte bagt med mandelmel, som giver en super god smag til den i forvejen meget simple småkage - du kan dog godt undlade det, da vaniljekranse smager super godt i sig selv.

Vanillekranse kan både bruges til kaffen, kagedåsen - og endda som dekorative og spiseligt pynt på juletræet!

Selvom det er en meget simpel opskrift og en småkage, som er let at lave, så kan det godt give sved på panden hos folk - det er nemlig ikke altid ligetil, når selve dejen skal udrulles til formen på de fine vaniljekranse.

Dejen i sig selv er nemlig ret hård, fordi den skal kunne evne at holde det rigtige stjernetyl-mønster både under formning og bagning - og du har måske prøvet at stå med en sprøjtepose i plastik og forsøge at presse dejen ud.

Hvorefter der så sker en af følgende ting - tyllen ‘eksploderer’ ud af posen på grund af trykket, eller der kommer en udposning på posen, som med tiden sprænger.

Kort sagt - det bliver noget gratværk!

ANNONCE
Vaniljekranse

Der findes tre primære metoder til at forme vaniljekranse:

Vaniljekranse med kødhakker

Man kan bruge en kødhakker med den rette ‘tyl’ eller formskive, som kan presse dejen ud i det ønskede mønster.

Vaniljekranse med bollesprøjte

Flere moderne såvel som gammeldags bollesprøjter har ikke blot til evne at lave melboller til klar suppe, men har ofte også en skiveform til vaniljekranse med i puljen.

Vaniljekranse med stofpose

Stofpose og metaltyl er en god måde at få vaniljekranse på - det giver dig større rådighed over tykkelse og størrelse, men kræver også lidt mere armkræfter at presse dem ud.

ANNONCE
Vaniljekranse

Dejen skal samles med samme teknik, som når man samler en mørdej - man skal hverken bruge røremaskine eller andre køkkenapparater, men blot ælte det i hånden, til det samler sig.

Og inden længe breder der sig en duft af familiehygge og julestemning i hele hytten, når først du har smidt den første bradepande med vaniljekranse i ovnen!

Fang opskriften på nemme vaniljekranse herunder:

ANNONCE
Tips til de perfekte vaniljekranse

Brug rigtig smør

Du kan sagtens bruge blandingsprodukter til en hvis grad, men du får et mere stabilt produkt, som ikke flyder ud, når de bages, hvis du bruger ægte smør - både saltet og usaltet fungerer. Desuden skal du sørge for, at smørret er tempereret, så det kan håndteres.

Brug det rigtige værktøj

Prøv dig frem - men vælg en af de nævnte teknikker længere oppe for det mest pålidelige resultat - kødhakker, stofsprøjtepose eller bollesprøjte.

Kan man bruge vaniljesukker?

Du kan sagtens bruge vaniljesukker i stedet for hele vaniljestænger - det gør smagen mindre kraftig, men hvis julegaverne har været lidt dyrere et år, kan du sagtens substituere med vaniljesukker.

Mandelmel - kan man lave det selv?

Det er nemt at købe i butikkerne, men er det udsolgt eller ikke en mulighed, så kan du selv lave mandelmel. Du skal blot blanchere mandlerne og fjerne skallen - eller lade være - hvorefter de skal hakkes med en minihakker, foodprocessor eller blender for at blive til mel.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Vaniljekranse

Nem opskrift på juleklassikeren!

30 portioner 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram smør (ægte smør, ikke smørbar)
  • 250 gram hvedemel
  • 50 gram mandelmel
  • 1 stk æg
  • 1½ stk vaniljestang
  • 150 gram sukker

Fremgangsmåde

  1. Lad smørret blive stuetempereret i nogle timer, inden du går i gang med dejen. Når smørret er blødt og smidigt, blander du det sammen med sukker og kornene fra vaniljestangen. Tilføj herefter hvedemel og mandelmel, og ælt det let til en sammenhængende dej sammen med ægget.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn - brug en kødhakker, stofsprøjtepose eller bollesprøjte til at presse dejen ud i stjernetakkede strimler, som du kan forme til små vaniljekranse. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ca 9-10 minutter, indtil de er gyldne i kanten.
  3. De vil være bløde, når de kommer ud af ovnen, men når de har afkølet på en bagerist i 10-15 minutter, er de sprøde knasende og svære at holde fingrene fra!
Del

Seneste nyt

Annonce