Mandekogebogen

Kandiserede æbler

Saftigt æble med sukkerkaramel og kokos.

Kandiserede æbler er rendyrket nostalgi fra min barndom, og i mange år var det min absolutte favorit snack til jul.

Med tiden var der færre og færre steder, som solgte disse lækre snackæbler i Danmark - heldigvis stadigvæk i Tivoli og en håndfuld boder rundt i byerne.

Men kan man ikke lokalisere en kandiseret æble-pusher i sit nabolag,  så må man jo ty til selv at lave dem!

Kandiserede æbler i al sin enkelthed et æble spiddet på en pind, som er blevet vendt i en sukkermasse, der coater æblet med et tyndt og sprødt lag sukker karamel - mens karamellen stadig er varm, dypper man æblet i revet kokos/kokosmel som et ekstra smagfuldt finish.

Kombinationen af det syrlige æble, den søde karamel og den frugtige kokos smager helt fantastisk!

Det er heldigvis utroligt simpelt og uden de store dikkedarer - det kræver egentlig bare, at man koger en sukkermasse op til den rette temperatur og så en håndfuld gode æbler og kokos!

Herunder får du en nem opskrift på kandiserede æbler, som kan laves på ca. 15-20 minutter - grunden til, at det tager den tid, det tager, er fordi, at det tager tid at koge karamellen ind til det punkt, hvor den får den rigtige konsistens og efterfølgende 'knæk'.

Husk også, at der skal et tyndt lag på - normalt siger man ikke nej til mere af det 'søde', men hvis der kommer for tykt et lag på, så har tænderne noget af en kamp med at bryde barrieren!

ANNONCE
Tips og tricks til nemme kandiserede æbler

Hvilke æbler skal jeg bruge?

Typen af æbler, du kan bruge til kandiserede æbler, er stort set hele paletten - nogle egner sig bedre til det end andre, eksempelvis de lidt mere syrlige æbler, som modspil til den søde karamel omkring æblet. Helst faste og saftige i det, da et melet æble vil give et mismatch på konsistens. Men langt de fleste danske spiseæbler kan bruges til formålet - og du kan både bruge grønne, gule og røde æbler.

Hvorfor bruge glukosesirup?

Det kan undlades, men giver et mere idiotsikkert resultat, da man ved kombination af flere forskellige sukkertyper undgår, at det krystalliserer og klumper til en grynet karamel.

Hvor varm skal min karamel være?

Det gyldne punkt er omkring 150-155 grader - så er sukker tilpas karamelliseret og kan lægge sig som et fint lag omkring æblet. 

Hvordan får jeg røde kandiserede æbler?

Karamellen i sig selv har ikke særlig meget farve, så i gamle dage dryppede man et par dråber konditorfarve i.

Kan man bruge andet end kokos? 

Hvis du ikke kan lide eller tåle kokos, kan du bruge så meget andet - kokos er den klassiske smag, men du kan rulle den i alt fra tivolikrymmel til hakkede nødder.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Kandiserede æbler

Æbler med sukkerkaramel og kokos!

6 portioner 15 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 350 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 stk æbler
  • 200 gram sukker
  • 2 spsk. glukosesirup
  • 2 tsk citronsaft el. æblecidereddike
  • 1 knsp. rød konditorfarve, kan undlades
  • ½ dl vand

Fremgangsmåde

  1. Skyl dine æbler grundigt og tør dem grundigt igen i et viskestykke. Stik en pind, bagenden af en ske eller en ispind i toppen af dem, hvor stilken sidder, så de er klar at blive dyppet i karamellen. Stil også en skål klar med kokosmel.
  2. Find en lille gryde eller kasserolle - jo mindre jo bedre, da det derfor er nemmere at få æblet vendt så meget som muligt i sukkerkaramellen. Hæld sukker, glukosesirup, citronsaft/eddike og vand i gryden og bring det i kog.
  3. Brug et sukkertermometer og bring massen op på 150-155 grader - det tager lidt tid, men hold øje, da det kan gå hurtigt til sidst og vi helst ikke vil have en brændt karamel. Rør hyppigt rundt i den.
  4. Tag gryden af varmen og vent til boblerne forsvinder, eller rør den forsigtigt ud af væsken - Hold gryden lidt på skrå og drej æblerne hurtigt i massen, så du får en tynd coating af karamel. Vend dem straks i kokosmel og stil dem enten på et skærebræt eller en bradepande med bagepapir, så de kan sætte sig. 10-15 minutter efter er de klar til at knase!
Del

Seneste nyt

Annonce