Juleboller
Svampede, bløde og lækre med julekrydderier!
Juleboller er en sand klassiker af en opskrift til juletid, og når der står julebag på menuen i december.
Det er faktisk noget, jeg aldrig rigtig har gjort som barn, men først har 'opdaget' som voksen - de smager nemlig helt fantastisk, når man lige finder balancen mellem krydderierne og julesmagene.
Juleboller skal være svampede, bløde og lækre - lidt ligesom bamseboller - bare med mere smæk på smagen.
Juleboller kan laves på mange forskellige måder - og handler egentlig om, hvad du godt kan lide af smage fra julen.
Min opskrift på hjemmebagte juleboller byder på en herlig smag og duft af appelsin og kanel og kardemomme.
I min opskrift bruger jeg både appelsinskal og appelsinsaft, som giver aroma, duft, dybde og smag hele vejen igennem.
Og duften, når julebollerne er i ovnen? Så er der dømt julestemning!
En julebolle er lidt en mellemting mellem en almindelig bolle og det søde køkken - hvorfor den egner sig særdeles godt til en kop varm kakao, tandsmør og hygge!
Hvis du er typen, der ikke kan fordrage rosiner i hjemmebag? Så kan du altså sagtens udskifte rosinerne med eksempelvis mørk chokolade, uden at det går udover dejen.
Appelsin og chokolade går også rigtig godt sammen.
Fang min opskrift på de lækreste, bløde juleboller herunder:
Juleboller med julekrydderier, appelsin og rosiner
Bløde og luftige!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 18 minutter
Ingredienser
- 380 gram hvedemel
- 30 gram gær
- 150 ml sødmælk
- 1 stk æg
- 40 ml appelsin, saften herfra
- 1 stk revet skal fra en økologisk appelsin
- 50 gram sukker
- 0,3 tsk fint salt
- 50 gram smør
- 1 tsk kardemomme, stødt
- ½ tsk kanel, stødt
- 70 gram rosiner (gerne jumbo-rosiner)
Pynt
- 2 spsk. perlesukker, til pynt
- 2 spsk. mandler, finthakket
- 1 stk æg, til pensling
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i mælken. Tilsæt sukker, æg og krydderier og rør rundt. Hæld saften fra appelsinen og riv skallen i.
- Tilsæt nu hvedemel efterfulgt af salt og ælt det grundigt sammen - gerne på røremaskine ved middelhastighed i 6-8 minutter, indtil den er sammenhængende, glat og slipper kanterne. Hæld derefter rosinerne i og ælt det et minuts tid for at fordele dem.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord og form det til en kugle - hvis rosinerne ikke er blevet ligeligt fordelt i røremaskinen, kan du lige ælte en sidste gang med hænderne. Lad den hæve en time ved stuetemperatur, eller indtil den er fordoblet i størrelse under et viskestykke.
- Efter hævning fordeles dejen i 8-10 lige store portioner - rul dejen til kugler med hænderne og spænd dejen op til en fast 'bold'. Læg dem på en bageplade med bagepapir og lad den efterhæve i 60 minutter eller til dobbelt størrelse.
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft. Pisk ægget sammen i en skål med en lille sjat mælk. Pensl grundigt over hele overfladen med ægget. Drys ligeligt med hakkede mandler og perlesukker på toppen. Afbag dem i ovnen i ca. 18 minutter, indtil de er blanke og gyldne - bliver de for mørke, kan du slukke for varmluft, når der er 5 minutter tilbage.
- Lad dem køle af i 10-20 minutter, hvorefter de er klar til at blive bombarderet med tandsmør!