Mandekogebogen

Honningsnitter/Honningbomber

Krydrede honningkager med smørcreme og marmelade.

Honningkager hører sig til i julen - uanset om du laver honninghjerter, honningbomber eller honningsnitter.

Selve grundopskriften til alle tre opskrifter har den samme tilgang, hvor man laver en fordej med honning og mel i 2-4 uger (gerne meget længere). 

De ikoniske honninghjerter fra Christianfeldt laves med flere måneder forinden.

Grunden til, at man laver en fordej er, at det er med til at udvikle smagen over en længere periode, da dejen fermenterer en smule ved stuetemperatur.

Derfor er det en god idé at lave den i god tid - men man kan også godt lykkes med det med blot en uges tid, men regelsættet er, at jo længere tid, jo mere smag. 

Jeg havde lavet en lille fordej i starten af december, som blot stod ved stuetemperatur i køkkenskabet, mens man ventede på jul og december.

Denne opskrift er designet til at lave honningbomber og/eller honningsnitter. 

Begge dele er kager og bagværk, hvor man overtrækker honningkager med chokolade og bruger dem som bund og top med abrikos-marmelade og smørcreme i mellem.

Jeg bruger en appelsin-smørcreme, som virkelig komplimenterer julekrydderierne, som man normalt finder i honningkager - kanel, nelliker, allehånde, muskat og kardemomme.

Med denne opskrift får du de lækreste honningkager, hvor smag og konsistens i de hjemmebagte honningkager sidder lige i skabet.

Masser af smag, masser af jul og juleduft. 

Fang min opskrift på hjemmebagte honningsnitter og honningbomber herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Honningsnitter/Honningbomber

Julede lækkerier!

10 portioner 720 timer, 5 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 720 timer
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

Fordej (2-4 uger forinden)
  • 150 gram honning (mild eller kraftig efter smag)
  • 150 gram hvedemel

Dej
  • 1 stk æggeblomme
  • ½ tsk kanel, stødt
  • ½ tsk kardemomme, stødt
  • 0,3 tsk nelliker, stødt
  • 0,3 tsk allehånde, stødt
  • 0,3 tsk muskatnød, revet
  • 1 tsk potaske (+ 1 spsk. vand)
  • 1 tsk hjortetaksalt

Smørcreme
  • 70 gram smør
  • 70 gram flormelis
  • 1½ tsk revet appelsinskal, kan undlades

Abrikosmarmelade
  • 6 spsk. abrikosmarmelade

Fremgangsmåde

  1. Lav fordejen 2-4 uger forinden honningkagerne skal bages - varm honningen op i en gryde ved middelvarme, indtil den er blød, smidig og flydende. Bland den grundigt sammen med hvedemel til en ensformig dej. Læg den i en lufttæt beholder, syltetøjsglas eller anden opbevaring i et mørkt køkkenskab ved stuetemperatur, indtil tiden er kommet til at skulle julebage.
  2. På dagen, der skal bages, opløses hjortetaksalt i æggeblommen i en kop. Potasken skal opløses i en anden kop med en spiseskefuld vand.
  3. Bland nu alle krydderierne og de to kopper i fordejen - ælt det ved laveste hastighed på røremaskinen, indtil dejen bliver ensformig. 3-4 minutter. Forvarm ovnen til 180 grader.
  4. Tag fordejen frem - den er ofte meget hård, så du kan enten vælge at smuldre den med fingrene ligesom trylledej eller rive den på det grove rivejern.
  5. Tag dejen op, drys bordet med mel og rul dejen ud til en plade med en højde på ca. 0,5 cm. Hvis du laver honningsnitter, skal du skære 4 lige lange rektangler ud - hvis du laver bomber, skal du udstikke cirkler, så det passer med, at der er to cirkler pr. honningbombe.
  6. Læg dem på en bageplade med bagepapir og læg cirklerne eller stængerne på. Bag dem i ca. 12-14 minutter, eller indtil du let kan trykke på toppen af kagerne med en finger uden af lave aftryk. Hvis du prøver dette tidligt, så tryk ikke for hårdt - hvis de endnu ikke er bagte, sætter der sig gerne et permanent fingeraftryk på. Lad den køle helt af.
  7. Efter afkøling er de hårde og tørre. Nu skal de 'vågne' op i køleskabet i 2-3 dage. Brug eksempelvis en kondibøtte til at opbevare dem - find et viskestykke og stænk en masser dråber vand på. Det må ikke være vædet, men blot stænket. Pak dine honningkager ind i den, læg låg på og stil den i køleskabet. Her vil de suge kondensen og blive bløde og lækre.
  8. Efter turen i køleskabet er de klar til at blive overtrukket med chokolade. Smelt chokoladen og dyp cirklernes top ned i og læg dem på en rist til at stivne. Bager du rektangler, er det nemmere at pensle chokoladen. Når chokoladen er størknet, kan du smøre med abrikosmarmelade på halvdelen af de flader, der ikke er chokolade på.
  9. Pisk flormelis med blødt smør og revet appelsinskal til en blød smørcreme - smør det på den anden halvdel af de flader, der ikke er chokolade på. Saml dem til sidst, så der er chokoladeovertrukket på både top og bund. Honningbomberne er nu klar til at blive spist, hvor rektanglerne lige skal sætte sig i køleskabet og derefter skæres ud i små snitter.
Del

Seneste nyt

Annonce