Mandekogebogen

Othello-lagkage

Den ægte Othello-lagkage, som hjemmelavet!

Der findes mange forskellige lagkager, som passer perfekt til gæster, kaffe, fødselsdag eller bare lidt sødt til weekenden.

En klassisk Othello-lagkage sætter kryds i næsten alle ønsker til den perfekte lagkage!

Den er lidt avanceret på en måde - selve kagen er ikke så svær at lave, men der er mange elementer og ingredienser at forholde sig til.

Men hvis man holder tungen lige i munden og tager hvert element for sig - så går det som en leg.

En Othello-lagkage er bygget op med en blød og sprød makron-bund nederst, hvorefter man har et lag, som er en blanding af piskefløde, vaniljeflødecreme og hindbærsyltetøj.

Herefter skal der vaniljebunde på - og det skal være de helt lækre, luftige og svampede bunde, som nærmest går i et med resten af kagen!

Dernæst skal den toppes med et lag af chokolade - og her er jeg ligesom med min opskrift på Millionaire's Shortbread fan af at bruge ganache. 

Prikken over i'et?

Den skal lige samles med et marcipan-bånd.

Det er en af de kager og lagkager, som man ikke lige tager 3 stykker af - med mindre man skal ligge på sofaen resten af dagen!

Men det kan selvfølgelig også noget.

Og det er hele svedeturen værd på grund af smagen!

Fang min opskrift på klassikeren Othello lagekage herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Othello-lagkage

Ægte kage-klassiker!

8 portioner 6 timer, 35 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 6 timer
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 1050 kcal pr. portion

Ingredienser

Vaniljecreme
 • 1 stk vaniljestang
 • 3 dl sødmælk
 • 3 spsk. sukker
 • 1½ spsk. majsstivelse
 • 2 stk æg
 • 2 dl piskefløde

Makronbund
 • 70 gram rørsukker
 • 100 gram marcipan
 • 1 stk æggehvider

Vaniljebunde
 • 60 gram sukker
 • ½ stk vaniljestang
 • ½ tsk bagepulver
 • 70 gram hvedemel
 • 2 stk æg

Pynt og fyld
 • 3 dl piskefløde
 • 200 gram marcipan
 • 1½ dl hindbærsyltetøj
 • 40 gram flormelis

Chokolade-ganache
 • 60 ml piskefløde
 • 100 gram chokolade (ca. 50-60 procent kakao)

Fremgangsmåde

 1. Denne proces skal laves MINIMUM 6 TIMER FØR KAGEN SKAL SERVERES. Start med at lave vaniljecremen, da den tager længst tid at køle af - bland alle ingredienserne til vaniljecremen på nær piskefløden i en lille gryde. Bring gryden i kog langsomt under konstant omrøring - når massen tykner og begynder at boble, skal den koge igennem i nogle minutter. Herefter tages cremen af varmen, hældes i en skål og lægges med husholdningsfilm på overfladen, så den ikke danner kondens. Stil denne til afkøling.
 2. Dernæst skal vanilje-bundene laves. Forvarm ovnen til 180 grader. Hæld æg, kornene fra en halv vaniljestang og sukker i en skål og pisk det hvidt og luftigt - det tager ca. 8-10 minutter at få den rigtige luftighed. Bland hvedemel og bagepulver sammen og si det ned i massen. Vend det forsigtigt sammen med en spatel uden at slå luften ud.
 3. Smør den bagering, du skal bruge til lagkagen med smør (eller læg bagepapir langs kanten) - jeg brugte en ring på 18 cm i diameter. Læg den på en bageplade med bagepapir. Hæld dejen ud i den. Bag den ca. 20 minutter, indtil den er let gylden på toppen. Lad den afkøle helt.
 4. Lad ovnen forblive på 180 grader, for nu skal makron-bundne laves. Bland revet marcipan, æggehvider og sukker sammen til en ensformig masse. Vend den ud på et stykke bagepapir, og smør den ud til ca. en cirkel på 18 centimeter - bag den ca. 13-15 minutter, indtil den er let gylden. Tag den ud af ovnen og brug din bagering til at udstik den rigtige cirkel, inden den køler helt af.
 5. Når alt er afkølet, kan kagen begynde at blive samlet. Læg bageringen på en tallerken (brug eventuelt kageplast omkring ringen, hvis du har). Læg din udstukne makronbund i bunden af bageringen. Pisk din vaniljecreme smidig igen, og pisk desuden 2 deciliter piskefløde til let flødeskum. Vend flødeskummen sammen med vaniljecremen forsigtigt. Fyld det i en sprøjtepose.
 6. Pisk 2 deciliter fløde, som du bruger til at danne en 'mur' ud til bageringen, som holder fyldet på plads - fyld det i en sprøjtepose og sprøjt en tynd flødeskumskant langs bageringen og den første bund. Fyld nogle spiseskefulde hindbærsyltetøj fordelt på midten. Fordel nu halvdelen af vaniljeflødecremen på.
 7. Flæk nu din vaniljebund i to - læg den ene af dem oven på vaniljecremen i bageringen. Gentag metoden med flødeskumskant, syltetøj og resten af vaniljeflødecremen. Læg den sidste bund på toppen og tryk let til.
 8. Nu skal den hvile/slå sig i minimum 6 timer - men meget bedre til dagen efter.
 9. Efter hviletiden skal den pyntes færdig. Bland hakket chokolade sammen med piskefløde. Varm det langsomt op i en gryde, indtil det smelter sammen til en tyk ganache. Lad den afkøle let, inden du smører den ud på toppen af din kage, som stadigvæk er i bageringen. Stil den på køl igen, til ganachen har sat sig.
 10. Nu skal du ælte din marcipan til et marcipanbånd - fordel lidt flormelis på bordet som 'mel' og ælt, indtil du har en ensformig 'dej', der er til at håndtere. Drys grundigt på bordet og mål omkredsen af din bagering samt højden - skær den herefter ud til et bånd, som blot er lidt højere end afmålingen (så er der plads til flødeskumstoppe!).
 11. Fjern nu kagen fra bageringen. Løft forsigtigt din marcipanring op omkring kagen, så den slutter tæt. Pisk den sidste deciliter piskefløde til flødeskum, som du sprøjter på toppen i små flødetoppe. Så er der serveret!
Del

Seneste nyt

Annonce