Mandekogebogen

Hjemmelavede romkugler

Klassiske romkugler - sådan forvandler du gammel kage til en ny kage!

Romkugler er en klassisk dessert og kage, som man nemt lige kan hente ved bageren på farten som en ekstra snack til køreturen, til kaffen eller bare en hyggehapser.

De findes i forskellige afskygninger og i princippet varierer de fra gang til gang i smag og konsistens - netop fordi de er lavet af forskellige kagerester fra tid til anden.

Romkugler er i princippet kageverdenens svar på Jakabov – rester af andre kreationer klemt sammen til et nyt produkt!

Men i forskel fra Jakabov er romkugler nogle små, hyggelige kagesnacks og en god måde at få brugt kagerester på. Og husk krymmel, om det er klassikeren med partykrymmel (reklamelink) er ikke så vigtigt, men det er festligt og løfter oplevelsen med lidt ekstra pynt!

Det kræver selvfølgelig, at du har nogle kagerester fra tidligere, som du har gemt i fryseren og derfor vil jeg altid opfordre folk til at gemme det. Får du ikke spist hele din brunkage, før den bliver for gammel? Så smid den i fryseren nogle dage før, du normalt ville kassere den.

Har du små kanter til overs, fra da du lavede lagkagebunde? Smid dem i fryseren.

Du ved, når du udstikker bunde, forme eller lignende - så gem alle de kasserede dele. Så får de nyt liv senere!

Det handler egentlig både om at udnytte sine råvarer, undgå madspild og desuden bruge dit ’skrald’ til noget velsmagende!

Jeg har også formået at få et ordentligt læs kagerester, når jeg har købt overskudsmad eller undgå madspild-produkter fra eksempelvis toogoodtogo - hvis det lige virker lidt uoverskueligt at skulle spise 2-3 flødeskumskager og en masse kagesnitter på samme aften? 

Så bliver de mast sammen og smidt i fryseren - eller forvandlet til romkugler med det samme.

Grundtanken bag en romkugle er egentlig at lave en kagemasse, som er tilpas blød og lækker, men samtidig også fast nok til at kunne formes til kugler.

Derfor skal man alt efter sine kagerester justere opskriften med syltetøj eller mængden af flødeskumskager/syltetøjskager kontra den mere tørre del af opskriften. 

Romkugler kan laves på både rom-essens eller ægte rom - det er i bund og grund en smagssag og meget afhængig af, hvad dit forhold til romkugler er.

De klassiske romkugler er med romessens og får en slags kunstig smag, mange forbinder med romkugler - mens en god mørk rom giver en mere frisk og skarp smag. 

Hvis du leder efter en solid grundopskrift på hjemmelavede romkugler - så læs med herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Romkugler

Kagerester til perfektion!

15 portioner 10 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 400 gram kagerester, blandet
  • 2 spsk. syltetøj
  • 1½ spsk. kakaopulver
  • 2 tsk romessens
  • 1 dl kokosmel eller krymmel, til pynt

Fremgangsmåde

  1. Smuldr kageresterne i en skål og tilsæt de resterende ingredienser med undtagelse af rommen. Blend det hele sammen eller rør det grundigt sammen til en sammenhængende masse og smag nu til med rommen - put mere romsmag i, hvis du ønsker. Du bestemmer selv, hvordan konsistensen skal være ved at justere med syltetøjet - blødere konsistens? Mere saftighed. Hårdere konsistens? Nemmere at forme. Form dem til kugler med en teske og rul dem i kokosmel eller .
  2. I forhold til, hvorvidt du skal bruge romessens eller rigtig rom, så er det virkelig en smagssag. Min erfaring siger mig, at det er svært at opnå den klassiske romkuglesmag fra butikkerne, hvis du bruger rigtig rom – romessens er den eneste rigtige vej til ’rigtige’ romkugler. Den friske rom derimod gør det hele lidt mere nuanceret, friskt og mindre tung i smagen. Visse romessenser er meget milde i smagen, så fortvivl ej, hvis du skal have meget mere essens i dejen - den skal bare smages til.
  3. Romkuglerne opbevares i en kagedåse i køleskabet - de kan også fryses med en holdbarhed på flere måneder.
Del

Seneste nyt

ANNONCE