Millionaire's Shortbread
Den perfekte karamel-småkage!
Hvis du leder efter en genial, nem og syndig småkage/kikseopskrift, så er du kommet til det rette sted.
Denne gang har jeg lavet mit take på den famøse Millionaire's Shortbread.
I al sin enkelthed en tre-lags kiks, hvor man har en sprød, mørdejslignende bund, cremet karamel i midten og toppet af med mørk chokoladeganache.
Ikke et øje tørt!
Fang teknikken herunder:
Millionaire Shortbread
syndig småkage!
15 portioner
2 timer, 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 190 gram smør
- 40 gram rørsukker
- 110 gram brun farin
- 1½ spsk. sirup
- 1 stk kondenseret mælk
- 120 gram hvedemel
- 1 stk æggeblomme
- 200 gram mørk chokolade
- 70 ml piskefløde
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen til 180 grader. Start med at lave dejen - bland hvedemel, rørsukker og 30 g brun farin sammen. Skær 110 g smør i små tern og nulr den ud i dejen som til en mørdej - når du har en masse smørkrummer, samler du den med æggeblommen (+ eventuelt lidt vand, hvis dejen virker meget tør). Du kan overveje at smuldre lidt hakket chokolade med for ekstra smag - det fik jeg også afprøvet, det er ikke dumt! (en anden teknik er at piske smør, sukker, æggeblomme og farin sammen og så vende hvedemelet i, indtil det har en smuldrende masse og så bage den derfra - nemmere at arbejde med!).
- Find en firkantet form (ca i størrelsen 15x25cm, som jeg brugte, alt efter hvor tykke og høje du gerne vil have kagerne) og læg bagepapir i. Klem dejen ned i bunden af formen, læg et stykke bagepapir ovenpå og klem den flad og ens over hele formen.
- Prik huller i dejen med en gaffel og bag den i ovnen i 25 minutter. Tag den ud og lad den køle lidt af på bordet, inden du stiller den på køl i en halv time i køleskabet.
- Imens laver du karamellen - bland kondenseret mælk, 80 g farin, sirup og 80 g smør sammen i en pande og lad det smelte langsomt ved lav-middelvarme. Rør i massen hele tiden.
- Når massen bobler, skruer du lidt ned for varmen og rører stadig rundt hele tiden - brug gerne et sukkertermometer, så du kan ramme en ca. temperatur på 108-110 grader til den rette konsistens - den skal boble og koge ind til den er gyldenbrun og tyk i konsistensen.
- Hæld karamellen over bunden i formen og stil den i køleskabet en time.
- Hak din mørke chokolade fint og hæld det i en gryde med piskefløden - lun det, indtil chokoladen smelter og du har en tyk og cremet ganache. Hæld det over det afkølede karamel-lag og stil kagen på køl i ca. 30-45 minutter, hvorefter du kan skære stykker ud af den. Opbevares på køl.