Kage og bagværk: 10 smagfulde opskrifter på kager og hjemmebag
Kageopskrifter - både klassikerne og de ukendte!
Kage og hjemmebag er altid en sjov lille ting at kaste sig over, når man er lækkersulten, keder sig eller trænger til en opskrift, der kan sprede lidt madglæde.
Hjemmebagte kager fås i mange forskellige afskygninger, former og opskrifter - og der findes kage og kage-variationer baseret på ingredienser, nationalitet og tilberedning.
Hvad enten vi snakker en bradepandekage, sandkage, drømmekage, moussekage, churros eller noget helt andet - kager kan bages, koges, friteres, dampes, grilles sous vide'es og hele pivtøjet.
En kage er en størrelse med mange opskrift-muligheder - både børn og voksne elsker et godt stykke kage og hvor børn måske elsker chokoladekage med glasur og krymmel, er voksne måske mere til en god kringle eller en saftig jordbærkage.
Herunder har jeg samlet en lille håndfuld af Mandekogebogens nemme og lækre kager, som du kan give dig kast med til eftermiddagskaffe, dessert eller bare til den søde tand i hverdagen eller til et hyggeprojekt til en weekend.
Jeg har samlet nogle klassikere, som vi kender fra dansk kage og desuden tilføjet nogle anderledes opskrifter fra den store vide verden - der er noget for enhver smag.
Der er alt fra en nem chokolade-kage til den græske udgave af en klassisk cheesecake, Melopita - der er også tærter og bagværk, som er perfekt at bage til sæsonens frugter og grønt i årets løb og så er der kager, der passer til vinter og juletid såvel som en kold og kedelig vinter- og efterår-tid.
Der er skærekager, bradepandekager og masser af velsmag såvel som kager med is og ikke mindst kager både toppings, ekstra fyld og masser af lag!
Hvis du elsker at eksperimentere med bagværk og hjemmebag, så kan du forhåbentlig finde god inspiration til dit næste bageprojekt og kageprojekt herunder.
10 opskrifter til dig, der elsker at bage og elsker det søde køkken.
Bedstefars skæg
- svampet bund, cremet rabarbersyltetøj og luftig marengs!
Dolce di Amalfi
Italiensk citronkage!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 1 time
Ingredienser
- 2 stk citron, økologisk
- 150 gram flormelis
- 50 gram kartoffel-mel
- 75 gram hvedemel
- 130 gram smør
- 1 spsk. vaniljesukker
- 2 stk æg
- 1 knsp. fint salt
- 100 gram mandelmel
- 100 ml sødmælk
- 1 tsk bagepulver
Fremgangsmåde
- Forvarm ovnen på 165 grader. Start med at piske smør og flormelis sammen - den skal have en konsistens a la smørcreme og være sammenhængende.
- Riv skallen fra de to citroner ned i smørmassen og pisk herefter et æg i af gangen, så den er sammenhængende i konsistensen, før det næste æg kommer i.
- Bland hvedemel, kartoffelmel, salt og bagepulver sammen og si det ned i massen - tilsæt mandelmelet og sødmælken og vend det forsigtigt rundt med en spatel, indtil det har en sammenhængende konsistens.
- Smør et kagefad eller en springform (ca. 18 cm) med lidt smør og sæt den på en bageplade (med bagepapir, hvis der er hul i bunden af din springform).
- Hæld massen ned i formen og bag kagen i 60 minutter - husk at lade den køle godt af inden udskæring, da det er en svampet og luftig størrelse.
- Top af med lidt sigtet flormelis - og hvis du vil lave kandiserede citroner? Så hæld 1 dl sukker, 1 dl vand og 6 skiver citron i en gryde og kog det i 20 minutter, indtil det er næsten kogt helt væk for væske - lad dem afkøle på et stykke bagepapir inden pyntning.