Mandekogebogen

Bedstefars skæg

Klassisk ovnbagt kage med marengs.

Bedstefars skæg er en vaskeægte klassiker af en kage, som gennem mange generationer har været en favorit.

Den er egentlig meget simpel og klassisk som en almindelig bradepande-kage, men den kan alligevel noget særligt.

Blød, svampet bund. Cremet syltetøj. Letpisket, bagt marengs på toppen.

Bedstefars skæg, eller den oprindelige legende, som opfandt kagen, har endnu ikke givet en forklaring på, hvorfor kagen har det spøjse navn.

Men når man tænker på, hvordan man har hvid marengs i hele smasken, når man går i krig med kagen? Så giver det egentlig meget god mening..

Den er nem at bage, smager fantastisk og er klar ret hurtigt. På kort tid får man en lækker og saftig kage, som er beklædt med det hvide, let porøse 'skæg', som dækker kagen. 

Det gode ved bedstefars skæg er, at den kan varieres fra sæson til sæson - det er ikke ligesom eksempelvis fastelavnsboller, som man nærmest har opfundet en sæson til.

Den kan varieres alt efter, hvad der er aktuelt på selvforsyningsfronten - bær i haven, frugter på træet og alskens lækkerier kan bruges.

Syltetøjet er klassisk med hindbær, jordbær eller rabarber - men du kan sagtens lave min opskrift med eksempelvis stikkelsbær, brombær, æblekompot eller blomme-chutney. 

Den kan spises året rundt!

Selve opskriften herunder er baseret på ca. 6 personer - men det er altid svært at definere helt præcist, da man enten har gæster til bords, som bare nipper til kagerne eller skovler dem ind som et samlebånd.

Den her passer perfekt ind til en lille hyggekage til weekendgæster eller en hurtig dessert efter en lang og kedelig arbejdsdag.

Fang opskriften herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Bedstefars skæg

Evig klassiker!

6 portioner 30 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 1150 kcal pr. portion

Ingredienser

Syltetøjsfyld
  • 140 gram rabarber, jordbær eller hindbær
  • ½ dl sukker
  • 1½ tsk vaniljesukker

Kage
  • 130 gram smør
  • 130 gram rørsukker
  • 4 stk æggeblomme
  • 280 gram hvedemel
  • 1½ dl mælk
  • 1½ tsk bagepulver

Marengs
  • 4 stk æggehvider
  • 230 gram flormelis

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør og sukker piskes grundigt sammen i en skål, så det bliver lyst og luftigt - herefter skal æggeblommerne piskes i dejen et af gangen.
  2. Hvedemel og bagepulver blandes sammen inden den hældes i æggeblandingen lidt sammen med mælken - rør det sammen til en sammenhængende dej.
  3. Hæld dejen i et kagefad eller bradepande med bagepapir - størrelsen afhænger af, hvor tyk du ønsker kagen, men gerne en bradepande a la 20x25 cm.
  4. Bag bunden i ca. 16-17 minutter - den skal bare lige være blevet gylden i toppen og have sat sig. Mens den er i ovnen kan du koge din frugt op med sukker og vaniljesukker i 5-10 minutter, indtil du har en cremet, ensformig marmelade.
  5. Hæld æggehviderne i en skål og pisk dem luftige og stive - tilsæt nu flormelissen lidt efter lidt. Når alt flormelis er brugt, skal massen piskes i ca. 12-15 minutter, så du får en sej og blank marengs.
  6. Når ovnen kommer ud af ovnen, så hold ovnen varm - smør et godt lag marmelade på toppen. Top herefter kagen af med den piskede marengs - enten i små dutter eller bare smurt udover kagen. Bag den herefter færdig i ovnen i ca. 10 minutter, hvor du skruer op på varmluft. Hold øje - marengsen skal blot lige tage farve.
Del

Seneste nyt

Annonce