Mandekogebogen

Gammeldags æblekage

Klassikeren med æblegrød, fløde og makroner!

Gammeldags æblekage er en nem opskrift på en dessert, man aldrig bliver træt af.

Jeg har fået den utallige gange hos min farmor i sin tid, hvor den altid kom på søndagsbordet som det store dessert-element.

Og det er egentlig en simpel opskrift og tilgang - lækre æbler forvandlet til æblemos og toppet med letpisket flødeskum og makroner.

Gammeldags æblekage kan laves året rundt, så længe man har fat i nogle gode, smagfulde og gerne syrlige æbler - den smager selvfølgelig allerbedst, når man har danske æbler i sæson og rigtig kan smovse i æblerne fyldt med solenergi. 

For mange er det lidt en nostalgisk dessert, fordi den i gamle dage var meget populær - nok mest fordi, at den var nem og billig at lave, men selvfølgelig også at den smager så dejligt. 

Så hvad enten vi snakker æblegrød med æbler, du har købt i supermarkedet eller hos grønthandleren, eller vi snakker æbler plukket direkte fra baghaven - så er æblegrød en herlig dessert.

Og den har godt af at blive lavet et par timer forinden servering - så sidder alle elementerne i opskriften lidt bedre sammen i konsistensen. 

Denne opskrift er helt klassisk og et forsøg på den perfekte opskrift på gammeldags æblekage - du kan selv vælge, om du har lyst til at tilføje yderligere smag i form af eksempelvis kanel, nødder eller lignende.

Denne udgave er helt klassisk og nem at lave på en hverdag.

Det store spørgsmål er så - skal der ribsgele på toppen? Det er også en ting, som deler vandene.

For mig et det et stot nej - jeg kommer fra Vestjylland, og derude bruger vi ikke rigtig noget på toppen af flødeskummen.

Følg opskriften herunder for en bid nostalgisk kage.

TIP: Du kan også vælge at servere æblekagen i portioner i stedet - eksempelvis anrettet i et glas, hvor du skiftevis laver lag af æblegrød, makroner og flødeskum.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Gammelsdags æblekage

Cremet og syrlig!

6 portioner 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ca. 750 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 800 gram æbler, skrællet
  • 180 gram rørsukker
  • 1 stk vaniljestang
  • 2 håndfuld makroner
  • 500 ml piskefløde

Fremgangsmåde

  1. Start med at lave æblegrøden - skræl æblerne og del dem i mindre stykker. Hæld dem i en gryde og tilsæt sukker og eventuelt et par spiseskefulde vand for at sætte kogningen i gang.
  2. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilføj dem til gryden - lad det simre i ca. 30-35 minutter. Lad det herefter køle helt af inden næste trin.
  3. Når æblegrøden er kølet helt af, piskes flødeskummen let. Æblegrøden hældes i en serveringsskål og makronerne knuses udover. Top af med flødeskummen og sæt den eventuelt på køl et par timer inden servering.
Del

Seneste nyt