Bananpandekager: nem opskrift med modne bananer
Hyggepandekager!
Pandekager har alle dage været en perfekt dessert eller snack til både børn og voksne.
Min absolutte favorit af pandekage opskrifter er tynde pandekager - de kan bare noget særligt, når man fylder dem med syltetøj og sukker og ruller dem.
Du ved, helt Rasmus Klump-agtigt, hvor syltetøjet ryger ud af enden på den!
En anden favorit er selvfølgelig de tykke pandekager, hvor man lige smækker en gang pisket æggehvide i dejen for at få den til at vokse i volumen.
Og selvfølgelig madpandekager, som er ovre i det salte køkken - men det er en helt anden snak!
Det gode ved pandekager er, at der findes opskrift til nærmest hvert humør
“Er jeg i humør til tykke eller tynde pandekager i dag”-fænomenet..
Og så findes der den lille hyggelige mellemvej, som kan defineres som sunde pandekager.
De går under navnet banankager.
Grunden til, at man kan kalde dem sunde pandekager er, at de ofte kun er sødet med modne bananer i dejen - rammer man den helt rigtige banan moden, så behøver man nærmest ikke noget som helt sukker eller lignende.
Banankager er meget alsidige og kan både bruges til eftermiddagssnack, brunch, børnemad, dessert og meget andet - og der står heller ikke noget i vejen for, at du tilføjer sukker.
Bare fordi de hedder bananpandekager, behøver du ikke skrue ned for sukker - ligesom med squashkage, ikke? Den har alle dage være så langt fra sundhed, som den kunne være!
Bananpandekager kan spises alene eller med en gang honning, sirup eller måske en gang hjemmelavet hasselnøddepålæg.
Bananpandekager kan spises året rundt
Om sommeren kan du toppe dem med frisk frugt og bær fra haven eller ristede nødder og skiver af banan.
Om vinteren kan du smide lidt mere sul på tallerkenen med en kugle vaniljeis eller masser af honning og hakkede nødder.
Verdens bedste bananpandekager findes i mange afskygninger - bruger du ikke sukker eller lignende handler det blot om at få gang i nogle bananer, der er så tæt på kassering som muligt.
Og bruger du sukker? Så nøjes eventuelt med lidt vaniljesukker, som giver en fantastisk dybde sammen med bananmosen.
Bananpandekager er nemme at lave, ofte sunde og så kan du spæde til med andre ting - eksempelvis havregryn eller måske nogle friske blåbær.
Nemme at lave på kort tid
De tager kun få minutter at bage eller stege på panden og dejen er lavet på under 5 minutter.
Opskriften herunder er beregnet til 2 personer, men mængderne og antallet varierer alt efter, hvor store du laver dem - jeg foretrækker mine banan pandekager som klatkager.
Lige omkring på størrelse med omkredsen på et kaffekrus.
Dejen er nem at lave og handler blot om at blande æg, mel, mælk og banan - eventuelt lidt vaniljesukker. That’s it.
Bananpandekager kan spises både varme, lune og kolde - de er saftsuseme også gode, når du lige smider et par stykker i madpakken til ungerne!
Desuden kan de uden videre fryses ned og enten bare tøes op og spises eller lunet i ovnen.
Du kan også springe ægget over, hvis du ikke er til den slags - så skal du blot bruge lidt mere mælk eller eventuel kærnemælk.
De kan også bruges til babymad, hvor man blot blender alle ingredienserne til en sammenhængende dej og steger derefter - så undgår man større stykker af havregryn.
Fang opskriften på traditionelle bananpandekager herunder:
Bananpandekager
Nemme og lækre!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 2 stk bananer (meget modne)
- 2 stk æg
- 1 dl havregryn
- 1 dl hvedemel
- 1 dl sødmælk (eller minimælk eller letmælk)
- ½ tsk vaniljesukker, kan undlades
Fremgangsmåde
- Mos bananerne i en skål og tilsæt havregryn og mælk - slå æggene ud i skålen og tilføj mælk (og vaniljesukker, hvis du bruger dette).
- Pisk det grundigt sammen med et piskeris, så der ingen klumper er tilbage - men blot et let flydende dej, du stadig kan hælde af.
- Varm en pande op til middelhøj varme - pensl den enten med lidt smeltet smør eller olie og læg 3-5 klatter af pandekage på panden. Steg dem gyldne på begge sider. Vend dem, når der begynder at komme skorpe på og dejen begynder at blive fast omkring midten. De skal blot have en let brunlig farve, så de ikke bliver tørre. Læg dem på en tallerken med sølvpapir over og hold dem lune, mens du bager dem færdigt.