Derfor bør du kigge på restaurantens skilt, før du går ind
Dømme bogen på sit omslag?
Vi ved det godt – du skal ikke dømme en bog på omslaget. Men lad os være ærlige: Når sulten melder sig, og du passerer en restaurant, er skiltet det første, du ser. Og lige meget om du vil det eller ej, så påvirker det din lyst til at træde ind.
I en verden, hvor konkurrencen om sultne gæster er benhård, kan et skilt være altafgørende for, om en restaurant vinder eller taber kampen. Ifølge en undersøgelse fra EuroLogo Marketing siger 80% af forbrugerne, at de gik ind i en butik eller restaurant for første gang, fordi de blev tiltrukket af skiltet udenfor. Førstehåndsindtrykket betyder altså noget – og det kan i den grad tippe enten positivt eller negativt.
Et godt restaurantskilt skal være tydeligt, letlæseligt og placeret, så ingen er i tvivl om, hvor maden findes. Farverne skal skabe kontrast – gerne en lys baggrund og mørke bogstaver, eller omvendt – og de bør afspejle stedets identitet. Eksempelvis bruger New Mexico Piñon Coffee varme røde og gule toner, der sender tankerne mod den solbagte ørken i det sydvestlige USA.
Men selv det bedste skilt kan miste sin kraft, hvis det ikke bliver vedligeholdt. Et falmet eller slidt skilt kan sende det stik modsatte signal af, hvad stedet egentlig håber på.
Slidt charme – eller skidt restaurant?
Der er dog nuancer her. Et gammelt skilt med retro-vibes kan i nogle tilfælde være lige præcis det, der får dig til at stoppe op. Tænk på hyggelige diners, slidte BBQ-joints langs landevejene eller en af Chicagos ikoniske dive bars med et falmet Old Style-skilt i vinduet. Her signalerer det slidte skilt autencitet, lave priser og nul snobberi – præcis det, mange er på jagt efter.
Men pas på: Der er forskel på charmerende patina og rendyrket forfald. Hvis skiltet er så falmet, at du knap kan læse navnet, eller hvis neonlysene hænger med hovedet og kun stavrer halvdelen af navnet frem, så kan det være tid til at vende om.
Og hvis du vil have et ekstra trick i ærmet? Så gør som stjernekokken David Chang fra Momofuku-imperiet: Tjek toilettet. Hvis badeværelset sejler, er der en reel risiko for, at der også er rod i køkkenet.