3-ingrediens dessert der er latterligt nem at lave
Har du prøvet granita?
Når solen bager, og du længes efter noget sødt og iskoldt, er det nemt at række ud efter den klassiske isbøtte. Men hvis du vil have noget, der både er mere forfriskende og kræver minimal indsats, så er granita din nye bedste ven. Granita er en italiensk isdessert med oprindelse i Sicilien, og den kræver kun tre simple ingredienser – og ikke andet udstyr end en blender og en gaffel.
Sådan laver du granita
Granita minder lidt om en krydsning mellem slush ice og sorbet, men med en mere krystallinsk og sprød tekstur. Den laves ved at blende frisk frugt med lidt vand og sukker, og så fryses blandingen i et lavt fad. Her er den helt simple grundopskrift:
-
4 kopper frisk, hakket frugt (f.eks. jordbær, vandmelon, mango)
-
¼ kop vand
-
¼ kop sukker
Blend det hele til en glat masse og hæld det i et lavt fad. Stil fadet i fryseren i ca. en time. Når blandingen begynder at fryse i kanterne, tager du en gaffel og skraber isen løst. Gentag dette hvert 30. minut, indtil du har en masse der ligner snefnug – klar og flakket.
Variér i det uendelige
Det smukke ved granita er, at du kan freestyle i det uendelige. Du kan f.eks.:
-
Udskifte vandet med juice eller kokosvand
-
Bruge honning, ahornsirup eller rørsukker i stedet for hvidt sukker
-
Tilsætte et skvæt citron- eller limesaft for at balancere sødmen
-
Blende friske krydderurter som mynte eller basilikum med i frugtbasen
-
Krydre med kanel, kardemomme eller chili for at give granitaen kant
Vil du køre den helt klassisk italienske stil, så lav en granita med kaffe og sukker – en favorit i Sicilien, hvor den serveres til morgenmad med brioche. Andre traditionelle varianter tæller citron, appelsin og pistacie.
Tilføj et voksent twist
Granita er også perfekt som en cocktail-dessert. Brug prosecco i stedet for vand til en boblende twist, eller match smagsvarianter med likør: limoncello med citron, Grand Marnier med appelsin, eller Kahlua med kaffe. Husk dog at alkohol forstyrrer fryseprocessen, så brug små mængder og lav alkoholprocent. Alternativt kan du lave en champagne- eller rødvinsgranita – den får en mere slushy konsistens, men smager stadig fantastisk.
Serveringstips
Server granita i små glas eller skåle. Du kan pynte med frisk frugt, revet citrusskal, pisket flødeskum eller endda lægge den over en kugle vaniljeis for en ekstra luksuriøs oplevelse. Og hvis du vil være rigtig snedig, så følg Ina Gartens trick og frys dine glas ned i forvejen – så smelter granitaen langsommere.