Derfor skal du fjerne blomsten på din rabarber
Få mere ud af høsten.
Har du en rabarberplante i haven, som pludselig skyder en lang stængel op med en blomsterknop på toppen? Så er det måske på tide at gribe saksen. Selvom det kan virke synd at klippe blomsten af noget så dekorativt, er det faktisk en rigtig god idé – især hvis du gerne vil have flere sprøde, syrlige stængler til sommerens kager, marmelader og drinks.
Læs også: Sådan bruges en bambusdamper
Hvad er det egentlig for en blomst?
Rabarber er en flerårig plante, og i løbet af foråret eller sommeren vil nogle sorter begynde at danne en høj blomsterstængel med en kompakt blomsterknop, der ligner en lille buket af miniatureblomster. Det er planteverdenens version af “mission accomplished” – blomsten er nemlig tegn på, at rabarberplanten begynder at gå i frø og fokusere på formering frem for vækst.
Det kan være smukt at se på, men ikke nødvendigvis godt for høsten.
Derfor hæmmer blomsten din rabarber
Når rabarberen sætter blomster, begynder planten at bruge al sin energi på at udvikle blomster og frø – og det sker på bekostning af stænglerne. Det betyder, at de tykke, saftige rabarberstængler, som du egentlig gerne vil høste og spise, bliver færre og tyndere. Ofte bliver de også mere træede og knap så delikate.
Det svarer lidt til en urt, der begynder at blomstre – som med basilikum, hvor bladene mister smag og bliver bitre, når den først sætter blomster. Det samme sker her. Energiomfordelingen betyder, at planten ikke længere er interesseret i at give dig de lækre stængler, men i stedet forsøger at sikre næste generation.
Klip blomsten – og høst længere
Ved at fjerne blomsterstænglen tidligt, helst så snart du ser den begynde at danne sig, sender du et signal til planten om at fortsætte sin vækst som normalt. Du kan bruge en skarp kniv eller en beskæresaks til at klippe blomsten af helt nede ved basis, tæt på jorden.
Det betyder ikke, at planten ikke vil forsøge igen – nogle rabarbersorter er mere blomstringslystne end andre – men du kan sagtens blive ved med at fjerne nye blomsterknopper, efterhånden som de dukker op. På den måde forlænger du sæsonen og får en bedre, længere høst.
Kan man spise rabarberblomsten?
Nej. Selvom den ser flot ud, er rabarberblomsten ikke spiselig. Og her er det i øvrigt værd at huske, at rabarberblade også er giftige – de indeholder oxalsyre, som i store mængder kan være skadeligt for kroppen. Det er kun stænglerne, du skal bruge i køkkenet.
Et lille bonustip
Hvis du alligevel synes, blomsten er for smuk til bare at ryge på komposten, kan du skære den og sætte den i en vase. Den holder sig flot i flere dage, og du får stadig glæde af den – bare ikke i din rabarbergrød.
Kort opsummeret
-
Fjern blomsten så snart den begynder at danne sig
-
Det forlænger rabarberens vækstsæson
-
Du får flere og bedre stængler
-
Blomsten (og bladene) skal ikke spises
-
Brug blomsten som dekoration i stedet