Sådan bruger du en bambusdamper
Dampede lækkerier.
En bambusdamper er ikke bare en cool gadget fra det asiatiske køkken – det er et oldschool, low-tech værktøj, der stadig fungerer præcis, som det har gjort i århundreder: med damp og en solid bunke snilde. Det er nemt, hurtigt og kræver ikke andet end en gryde med vand og en idé om, hvad du vil dampe.
Men hvordan bruger man den rigtigt? Her er den komplette guide til at tæmme bambustårnet.
Hvad er en bambusdamper egentlig?
En bambusdamper – eller dim sum-damper, som den også kaldes – er et sæt runde, stabelbare "kurve" lavet af flettet bambus. Hver kurv har bund med huller, så damp kan cirkulere, og de kan stables ovenpå hinanden, så du kan tilberede flere ting på én gang.
Den bruges typisk til dumplings, bao, grøntsager, fisk og andre sarte retter, der har godt af at blive tilberedt uden fedtstof og hård varme.
Det skal du bruge:
-
En bambusdamper (findes i de fleste asiatiske supermarkeder eller online)
-
En gryde eller wok, der passer i størrelse – den skal være lidt mindre end damperen, så dampen kan cirkulere opad
-
Vand
-
Evt. bagepapir, bananblade eller kålblade som underlag
Sådan gør du – step by step
-
Vælg den rigtige gryde
Gryden eller wokken skal kunne holde damperen stabilt over vandet. Vandet må ikke røre bunden af bambusdamperen – kun dampe op. -
Fyld gryden med vand
Ca. 3-5 cm vand er nok. Varm det op, til det simrer – ikke bulderkoger. Tilsæt evt. ingefær, citronskiver eller krydderurter for ekstra aroma. -
Forbered damperen
Brug små stykker bagepapir med huller, bananblade eller salatblade som underlag, så maden ikke klistrer fast til bambussen. Der skal være plads til dampen at komme op igennem. -
Læg maden i ét lag
Undgå at overfylde. Damp skal kunne komme rundt om hvert stykke mad. Læg større ting i bunden, hurtigere ting i toppen (fx grøntsager eller små dumplings). -
Sæt damperen over gryden og læg låg på
Bambuslåget holder på varmen og suger samtidig lidt fugt, så dampen ikke drypper ned og gør maden våd og kedelig – modsat et metal- eller glaslåg. -
Damp til færdig
Tiden afhænger af, hvad du damper:-
Dumplings: 8-12 minutter
-
Grøntsager: 4-6 minutter
-
Fisk: 10-15 minutter
-
Bao buns: 10-12 minutter
-
-
Server direkte i damperen
Den holder på varmen og ser samtidig pæn og autentisk ud. Husk dog at sætte den på et varmefast underlag – bambus bliver brandvarmt.
Tips & tricks:
-
Hold øje med vandstanden – fyld op undervejs, hvis nødvendigt
-
Rengør damperen med en børste og varmt vand, ikke sæbe – bambus suger smag
-
Lufttør den helt, før du pakker den væk, for at undgå mug
-
Læg ikke kød direkte i bambussen – brug altid underlag