Så længe kan rå kylling holde sig i køleskabet
Spoiler alert: Det skal gå ret stærkt.
Har du lige hevet et par kyllingebryster med hjem fra supermarkedet, så skal du være skarp på tiden. Ifølge både CDC (Centers for Disease Control and Prevention) og USDA (U.S. Department of Agriculture) gælder der én klar regel: Rå kylling holder sig i køleskabet i op til 1-2 dage.
Læs også: 9 geniale cocktails med japansk whisky
Det lyder måske lidt kort, men kylling er en bakteriemagnet – især når vi snakker Salmonella, Campylobacter og Clostridium perfringens. Disse mikroorganismer har en fest på råt kød, og køleskabstemperaturen (40°F / ca. 4°C) bremser dem kun midlertidigt. Så hvis du ikke har planer om at bruge kyllingen inden for to dage, bør du smide den i fryseren i stedet.
Fryseren – din bedste ven
Det gode er, at så snart du smider din kylling i fryseren, så går tiden i stå for bakterierne – de dør ikke, men de holder op med at formere sig. USDA siger, at kylling teknisk set holder sig uendeligt i fryseren, så længe temperaturen forbliver konstant. Men for den bedste smag og konsistens anbefaler de, at du spiser:
-
Hel kylling inden for 12 måneder
-
Kyllingestykker inden for 9 måneder
Tænk dig om, når du håndterer rå kylling
Du bør aldrig vaske rå kylling – det spreder bare bakterierne rundt i vasken og på køkkenbordet. I stedet handler det om at være grundig med hygiejnen: Vask hænder, knive og skærebrætter, og hold rå og tilberedte varer adskilt.
Og hvis du har brugt en marinade til rå kylling? Smid den ud. Du skal ikke bruge den til at pensle kyllingen under tilberedning – medmindre du koger marinaden først.
Hvornår er kyllingen blevet dårlig?
“Best if used by”-datoen siger noget om kvalitet, ikke sikkerhed. Den lugter måske ikke som en mødding, men det betyder ikke, at den er spiselig. Dårlig kylling kan være mørkere i farven, føles slimet og lugte surt eller stærkt.
Og som man siger: Når du er i tvivl, så smid ud. Det er ikke værd at risikere en omgang salmonella for at spare en flad tyver.