Det uventede trick med syltelage, der løfter din kartoffelsalat til nye højder
Pickle juice kan noget særligt!
Kartofler er nok det mest fleksible våben i det danske køkkenarsenal. De kan alt – koges, bages, steges og moses. Men lad os være ærlige: I sig selv er de ikke ligefrem festfyrværkeri for smagsløgene. Det er først, når du giver dem lidt kærlighed med fedt, krydderier og dressing, at de for alvor bliver en side dish, man gider snakke om.
Og hvis du allerede har din egen go-to kartoffelsalatopskrift – måske med mayo, måske eddike, måske en grøn omgang med urter – så er det måske på tide at give den et løft. Svaret? Syltelage. Jep, juicen fra dine drueagurker.
Kog dine kartofler i syltelage
Her er sagen: Når du alligevel står og koger kartofler til din salat, så hvorfor ikke udskifte noget af vandet med syltelage fra dine yndlingspickles? Den syrlige, let hvidløgsagtige smag fra syltelagen siver direkte ind i kartoflerne og giver dem et velsmagende spark bagi.
Kartoflernes stivelse fungerer som en svamp – de suger alt til sig. Så hvis du vil ha’ en kartoffelsalat, der ikke bare smager af kogte knolde og dressing, men faktisk emmer af dybde og syrlig karakter, så er det her dit nye trick.
Gå all-in med pickle-power
Hvis du er typen, der ikke nøjes med "et hint" af noget som helst, men derimod gerne vil gå hele vejen med smagen, så skal du ikke stoppe ved kogningen. Du kan nemlig bruge resten af syltelagen til at lave en cremet dressing – helt uden mayo, hvis du vil være lidt fræk.
Bland syltelagen med lidt stærk sennep og fx cashewsmør, tahin eller en anden neutral nøddesmør. Det giver en fed, lækker og syrlig dressing, der klæber sig til kartoflerne som en god undskyldning på en mandag morgen.
Brug resten – intet går til spilde
Når du har brugt al lagen, står du sikkert tilbage med et glas pickles, der bare glor på dig. Løsningen? Hak nogle af dem og smid dem direkte i salaten for lidt crunch og ekstra pickle-smag. Resten kan du kværne sammen til en form for syltet salsa med lidt chili, hvis du tør. Det giver salaten en spicy dimension, der ikke er for sarte sjæle.
Næste gang du bikser en kartoffelsalat sammen til grillen, frokosten eller tømmermændsbrunchen, så prøv at tænke ud over mayo og dild. Kast lidt pickle juice i spil – og se, hvordan den gamle klassiker får nyt liv.