Mandekogebogen

Her er forskellen på butter chicken og tikka masala

To geniale klassikere.

Du kender situationen: Menuen er lang, maven rumler, og du står med valget mellem to absolutte sværvægtere på det indiske madkort – butter chicken og tikka masala. De ser ens ud, dufter begge vanvittigt godt, og navnet lover cremet, krydret kærlighed. Men hvad er egentlig forskellen? Og hvilken én skal du gå med næste gang?

Læs også: 7 måder at få komposteret hurtigere i haven

Butter chicken – flødefætteren fra Delhi

Butter chicken, også kendt som murgh makhani, stammer fra Indien og skulle – ifølge de fleste – være opfundet af Kundan Lal, en restauratør, der fandt på at smide rester af tandoori-kylling i en smør- og tomatsovs for at redde tørre kyllingestykker. Resultatet? En ret, der er gået fra køkken-rester til verdensfavorit.

Det er en mild, cremet og silkeblød ret. Kyllingen er røget og mør, marinaden er baseret på yoghurt og krydderier, og sovsen er en fløjlsagtig blanding af tomat, smør og fløde. Smagen er rund, blød og lettere sød. Det er comfort food med indisk accent, og den har både Jamie Oliver og Gordon Ramsay på fanlisten.

Chicken tikka masala – britisk-indisk bastard med bid

Tikka masala er lidt af en bastard – men på den fede måde. Retten blev (formentlig) opfundet i 70’erne i Glasgow af Ali Ahmed Aslam, en pakistansk-britisk restauratør, der ville tilpasse indisk mad til britiske smagsløg. Resultatet blev en ret med marineret kylling og en krydret, chunket tomatsovs, der hurtigt blev nationalfavorit i Storbritannien.

Hvor butter chicken er blød og rund, er tikka masala mere in your face. Den bruger flere krydderier – som paprika, koriander, spidskommen og chili – og giver et stærkere, mere komplekst spark i smagsløgene. Sovsen er ofte mere rød i farven og har mere struktur end butter chicken’s glatte cremesovs.

Samme start – men vidt forskellige slutninger

Begge retter starter med det samme: kylling marineret i yoghurt og tandoor-krydderier, tilberedt i en tandoor-ovn eller på grill/pande. Forskellen ligger i sovsen – og i temperamentet.

  • Er du til mild, cremet og let sød comfort food? Gå med butter chicken. Det er den indiske svar på mac and cheese – bare med mere karakter.

  • Er du til krydret, chunky og mere aromatisk punch? Så skal du vælge tikka masala. Det er ikke stærkt-stærkt, men det prikker mere til sanserne.

Bonus-hack: Lav dem selv – eller bland dem

Vil du lege hjemme i køkkenet, så prøv at kombinere elementer fra begge. Start med en klassisk butter chicken-opskrift og tilføj lidt ekstra krydderier og frisk chili – så får du en mellemting med det bedste fra begge verdener. Server med ris, naan og kolde øl. Du bliver weekendens helt.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce