Sådan sylter du citrusfrugter, så de kan spises
Salt og sødt!
Citrusfrugter er fantastiske. Saftige, syrlige, friske – men også ofte en smule spild, især hvis man kun bruger saften eller frugtkødet og lader skallen gå til. Men her er det geniale: du kan sylte dem, så hele frugten – skal, kød og alt imellem – bliver til en intens, aromatisk og dybt anvendelig smagsbombe.
Især i mellemøstlige og nordafrikanske køkkener er syltede citroner og appelsiner ikke bare tilbehør, men en ingrediens i sig selv. De giver dybde til gryderetter, spark til marinader og karakter til alt fra fisk og fjerkræ til salater og smørblandinger.
Hvilke citrusfrugter kan syltes?
Du kan sylte nærmest alt, der kommer fra citrusfamilien – men nogle fungerer bedre end andre:
-
Citroner (klassikeren)
-
Lime
-
Appelsiner
-
Blodappelsiner
-
Kumquats (de små banditter man spiser med skal og det hele)
-
Grapefrugt (mere bitter, men interessant hvis du er modig)
Økologiske frugter er klart at foretrække, da skallen er en stor del af det spiselige resultat.
Opskrift: Salt-syltede citroner (den klassiske måde)
Denne metode stammer fra marokkansk og mellemøstlig madkultur og er ekstremt nem.
Du skal bruge:
-
5-6 økologiske citroner
-
Groft havsalt (ca. 100-150 g)
-
Steriliseret sylteglas med låg
-
Evt. krydderier som laurbærblad, kanelstang, korianderfrø eller chili
Sådan gør du:
-
Vask citronerne grundigt og skær dem næsten helt igennem i fire både – men lad dem hænge sammen i bunden, som en blomst.
-
Fyld hver citron med 1-2 teskefulde salt og tryk dem ned i glasset. Drys mere salt imellem lagene.
-
Pres citronerne ned, så de frigiver saft. Du kan evt. tilsætte lidt friskpresset citronsaft, hvis de ikke er saftige nok til at dække.
-
Tilsæt eventuelle krydderier for ekstra smag og luk glasset.
-
Lad glasset stå ved stuetemperatur i 3-4 uger. Vend det en gang imellem, så salt og saft fordeler sig.
Efter 3-4 uger er citronerne syltede og klar til brug. De kan holde sig i månedsvis i køleskab – faktisk bliver de bedre med tiden.
Kan man sylte med sukker?
Ja! Vil du have en sødere version, fx med appelsiner eller blodappelsiner, kan du sylte dem i sukker og eddike som klassisk frugtsyltning. Her skærer du skiver eller både, koger dem med sukkerlage (sukker + vand + evt. krydderier), hælder det hele på glas og opbevarer det på køl.
Det giver syltede citrusfrugter, der er lækre til ost, dessert, is eller i cocktails.
Sådan bruger du syltet citrus
-
Hak salt-syltet citron og bland i couscous, tagine, gryderetter og dressinger
-
Brug skallen fra syltet lime i marinader til kylling og fisk
-
Tilsæt sødsyltet appelsin til salater, ost eller kager
-
Rør finthakket syltet citron i smør – verdens bedste citronsmør til brød eller grillet kød
-
Lav en cocktail med en skefuld syltet citrus og gin – trust the process