Hjemmelavet sandwich: Gode opskrifter på sandwich til aftensmad og madpakke
Inspiration til hjemmelavet sandwich.
Sandwich er en simpel og nem måde at lave hurtig mad, madpakke, nem aftensmad eller måske bare lige en snack til de lækkersultne gæster.
Vi kender bedst en sandwich som fyld svøbt mellem to skiver brød - hvad enten vi snakker franskbrød, hvedebrød, rugbrød, kernebrød eller måske en ketovenlig salat-sandwich.
En sandwich har mange fordele - du kan lave den på forhånd, hvis den skal serveres kold og så er den nemlig perfekt at pakke ind til madpakken eller den hurtige aftensmad i en travl hverdag.
Den kan også serveres varm, hvor man enten har lunet brødet, bruger nybagt brød eller blot varmt fyld.
Så kan man også lune eller varme den i ovnen eller på en panini-grill.
Historien bag en sandwich
Konceptet med fyld svøbt i brød har eksisteret i utallige år. Den moderne forståelse af en sandwich, hvor man eksempelvis lægger kødfyld mellem to skiver brød kan dateres tilbage til det 18. århundrede - men selve ideen med at bruge brød til at lægge fyld på eller omkring, har eksisteret i årtusinder - tilbage i Middelalderen spiste man eksempelvis de såkaldte ‘trenchers’, hvor man brugte tørt, daggammelt brød som spiselig tallerken til fyld.
Historien bag, hvorfor det at putte fyld i mellem to skiver brød kaldes en ‘sandwich’, refererer til historien om Earl of Sandwich.
Historiske nedskrivninger af ordet stammer fra det 16. og 17. århundrede, hvor Jarlen af Sandwich bestilte brød med kødpålæg - og hans venner omkring ham begyndte at bestille ‘det samme som Sandwich”.
Og så hang navnet bare ved!
I dag findes konceptet med en sandwich udbredt i alle verdenskøkkener og gastronomi verden over.
Inspiration til hjemmelavet sandwich
Herunder får du et par idéer til, hvordan du skruer gode, hjemmelavede sandwiches sammen. Hvad enten du er til lune, kolde, nemme, sunde eller noget helt andet.
Hvilket brød skal du bruge?
Det er heldigvis helt op til dig selv! Nogle brødtyper går bedre sammen med bestemte slags fyld, men i sidste ende er det en smagssag - eksempelvis er blødt brød ideelt til blødt fyld - eksempelvis æggesalat og en god, luftig bagel.
Eller sprødt eller hårdt brød som eksempelvis baguettes er gode til skiver af pålæg, hvor meget af mundfornemmelsen sidder i biddet med brødet.
Men i sidste ende handler det om, hvad du har lyst til - ligesom når du står på en café og skal sammensætte din sandwich: Her kan du typisk vælge i mellem 3-6 forskellige slags brød og kombinerer det med lige det fyld, du ønsker!
Visse ting er ofte skrevet i sten, hvis du spørger connoisseurs - eksempelvis en Philly Cheese Steak Sandwich SKAL serveres i lyst, blødt brød. Sådan er det bare.
Opskrift på nemt og alsidigt hjemmebagt sandwichbrød.
Lyst brød er godt til:
Æg og rejer-sandwich
Hønsesalat og Kyllingesalat-sandwich
Club-Sandwich
Groft brød/kerneholdigt brød er godt til:
Reubens Sandwich
Roast Beef Sandwich
Laks-sandwich
Hvilket fyld skal du bruge?
Igen er det kun fantasien der sætter grænser for, hvad du kan putte i en sandwich. Tricket er at finde ting, der hænger sammen både smagsmæssigt og konsistensmæssigt - eksempelvis er det ikke særlig smart bare at smide en stegt bøf i en sandwich.
Men hvis du nu steger den hårdt på panden medium-rare og skærer den i strimler? Så er det en helt anden snak.
Fyldet kan være kød, vegetarisk, vegansk eller en kombination - ofte laver man en kombination kød/kødfri ting med en form for salat og en dressing.
Protein:
Ofte bruger man protein som hovedbestanddel i en sandwich - hvad enten vi snakker falafler eller måske tofu eller en grillet ostesandwich eller en kødsandwich a la French Dip.
Det grønne:
Det kan være en guacamole, en simpel salat, majs, bønner, snackpeber, tomat, agurk - der er rig mulighed for både at supplere med grønt på det sunde og på smagen.
Dressingen:
Noget til at binde det hele sammen er vigtigt! Det kan enten være en simpel dressing - hjemmelavet eller købt - som passer godt til råvarerne.
Eller en dressing, hvor man blander fyldet sammen som en slags ‘salat’ - eksempelvis hønsesalat eller kyllingesalat, hvor dressingen er en del af fyldet i sig selv.
Herunder får du opskriften på en af mine favoritter i køkkenet - grilled cheese sandwich.
Super simpel - super uimodståelig!
Sandwich: Nemme opskrifter på hjemmelavet sandwich - varme og kolde sandwiches
Nemme opskrifter på sandwich!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 4 stk franskbrød eller landbrød, i skiver
- 100 gram ost (eksempelvis gruyere, cheddar, gouda eller vesterhavsost)
- 100 gram smør, til stegning
Fremgangsmåde
- Længere oppe finder du inspiration til alskens sandwiches - herunder får du min favorit - Grilled Cheese Sandwich!
- Smelt halvdelen af smørret på en pande og lad det bruse op under middelhøj varme - når det bobler godt, lægger brødet på og steger det gyldent på den ene side.
- Vend brødet om på den anden side og steg gyldent i nogle minutter - læg skiver af din ost på to af skiverne. Læg de to sidste skiver ovenpå osten og smid det sidste smør på. Giv det nu lidt varme på begge sider, indtil osten smelter og fæstner sandwichen sammen - når den begynder at løbe lidt ud, er den good to go!