Sandwichbrød
Perfekt brød-opskrift på luftig, sej krumme til sandwich.
Til en god hjemmelavet sandwich hører sig også et godt hjemmebagt sandwich-brød til - eller sandwich-boller, alt efter hvordan du bager dem.
En sandwich er som minimum 50% brød, så derfor er det et punkt, som er meget vigtigt for både smag og konsistens.
Den perfekte sandwich har en luftig, sej krumme med bid samt en sprød overflade.
Jeg har eksperimenteret lidt med brød og brød-deje til denne opskrift, hvor jeg har fundet en nem og enkelt opskrift til at få store lufthuller og den rigtige konsistens.
Selve opskriften kan bruges til mange formål - sandwichbrød, boller, flutes og meget mere.
Det vigtigste er blot æltetiden, hævetiden, og hvordan du håndterer dejen efter hævning.
Opskriften er meget simpel og selve brødene er færdige på under 3 timer - men du får stadigvæk den samme luftighed og saftighed som langtidshævede brød.
Denne opskrift giver dig lækre sandwich-brød, som er perfekte til madpakken, udflugten og den lille sult.
Hvad du fylder i dine sandwich, er op til dig - alt fra mayonnaise, kylling, bacon, karry og salat til en omgang hjemmelavet tunsalat.
Brødene kan nemt fryses efter bagning og holder stadigvæk på saftigheden og den seje krumme, når de er tøet op igen.
Sandwichbrød
Luftige brød til sandwich!
Ventetid: 2 timer, 30 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ingredienser
- 300 gram hvedemel
- 3 dl vand
- 20 gram gær
- ½ tsk fint salt
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål til en røremaskine og opløs gæren heri - til hvedemelet og afslut med salt.
- Nu skal dejen have tæsk! Lad den ælte i ca. 12-16 minutter - i starten vil den være lidt plasket, men efter 8-9 minutter samler dejen sig til en elastisk dej, som skal slippe siderne helt. Hav lidt tålmodighed. Skulle den mod forventning ikke samle sig efter 8-9 minutter, da melprodukter kan være varierende, så spæd til med 10 g af gangen, indtil den samler sig.
- Når dejen kryber om krogen og slipper siderne helt - så kan du lige lave en lille glutentest, hvor du med vædede fingre strækker i dejen for at se, om du kan lave dejen næsten helt gennemsigtig ved udstrækning, inden den brister - så er den good to go.
- Smør et fad grundigt med olivenolie og skrab dejen ud heri, så den ligger fladt og kan hæve UDEN at røre ved husholdningsfilmen, som du lægger henover. Lad den hæve i køleskabet en time.
- Herefter tages dejen ud og stilles et lunt sted i 1,5 time.
- Når hævetiden er overstået, kommer det vigtigste punkt - rør så lidt ved dejen som muligt!
- Forvarm ovnen til 240 grader varmluft. Drys lidt mel på bordet og drys lidt mel over dejen - hæld dejen ud på det meldryssede bord, mens du skraber den fri fra formen, hvis den skulle sidde lidt fast - jo færre bristepunkter i dejen, jo bedre konsistens.
- Drys to dejskrabere med mel og 'hak' fire aflange stykker dej ud af dejklumpen - INGEN foldning eller æltning, men du må godt skubbe og trække let i dejen for at få den i den rigtige facon. Løft dem forsigtigt over på en bageplade med bagepapir.
- Bag dem i ovnen i 15 minutter og lad dem afkøle let inden du fylder dem.