Mandekogebogen

Hjemmebagte knækbrød: Sprøde, nemme og hjemmelavet knækbrød med frø og kerner

Sprøde knækbrød rig på kerner og frø!

Knækbrød er en klassisk opskrift og spise i Danmark, hvor man med helt tynde, sprøde brød bruger dem til forskellige måltider i løbet af dagen.

Selvom knækbrød er blevet opfundet i Sverige, så har vi taget brødet til os i hverdagen. 

Knækbrød fås i mange forskellige varianter og kommer an på, hvad man er til - nogle er helt klassiske med blot forskellige meltyper såsom almindelig hvedemel og rugmel eller fuldkornsmel. Og så er der nogle, som er spækket med frø og kerner. 

Når jeg bager knækbrød, er det altid denne klassiske opskrift, jeg bruger - men føler du dig eventyrlysten? Så kan du også krydre den med krydderier såsom paprika og cayennepeber, eller måske toppe dem med lidt revet ost, hvis de skal bruges til tapas eller suppe.

Knækbrødet en klassiker til både morgenmad og frokost, og kan med sin sprøde, tynde konsistens fremhæve smagen i mange former for pålæg. Udover det kan man også bruge knækbrødet til tapas, diverse krydrede retter og mange andre forskellige retter, hvor et sprødt element indgår. 

Og det gode ved knækbrød er, at du ofte bare kan 'tømme' køkkenskabene for frø, kerner og lignende og fylde i dejen - sådan har jeg i hvert fald designet opskriften på hjemmebagte knækbrød, som du læser herunder.

Du kan bruge hørfrø, græskarkerner, solsikkefrø, chiafrø, sesamfrø, pinjekerner, birkes og meget andet. 

Min udgave er med en masse frø - men du kan sagtens springe nogle af dem over, fylde flere i af en bestemt slags eller noget helt tredje. Du kan helt springe frøene over, hvis du vil holde det klassisk. 

Det bidrager til konsistens og smag, men er ikke nødvendigt for at lave hjemmebagte knækbrød.

Du kan også tilføje en klat surdej til opskriften - det gør ikke så meget for konsistens eller sprødhed, men giver lidt ekstra dybde på smagen. 

Tricket ved at bruge kerner er, at de er med til at hjælpe dig til at vide, hvornår du har rullet dejen tynd nok ud - når du ikke kan rulle dem tyndere ud for kernerne? Så er den perfekt!

Knækbrød er en sund og nem opskrift, som får stor velsmag med meget få ingredienser. Når man først har prøvet at bage sine egne knækbrød? Så er det lidt ligesom hjemmebagte pitabrød - det er svært at gå tilbage til supermarked-knækbrød. 

Et knækbrød kan bruges til alskens pålæg i både det salte og søde køkken - hvad enten du er til kødpålæg eller syltetøj og marmelade. 
 
Det har samme funktion som hjemmebagt rugbrød - bare i sprød udgave!

Herunder får du en nem og velsmagende opskrift på knækbrød:

ANNONCE
Hjemmebagte knækbrød: Sprøde, nemme og hjemmelavet knækbrød med frø og kerner
Udskriv opskriften

Hjemmebagte knækbrød: Nem opskrift

Knasende sprødt og lækkert!

45 portioner 20 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 dl sesamfrø
  • 1½ dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 dl græskarkerner
  • 1½ dl havregryn
  • 1 dl hvedemel
  • 1 dl grahamsmel
  • 1 dl rugmel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1½ tsk sellerisalt (el. almindelig salt)
  • 2 dl vand
  • 1½ dl olivenolie

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne sammen til en sammenhængende dej. Rul et stykke bagepapir på bordet, som har nogenlunde samme størrelse som din bageplade - halver dejen i 2 eller 3 portioner, alt efter hvor tynde du ønsker dine knækbrød.
  2. Læg et nyt stykke bagepapir over og brug en kagerulle til at få så tynd en dejplade som muligt - ca. 0,5 centimeter eller mindre. Olien i dejen gør, at bagepapiret slipper, når du har den rette tykkelse.
  3. Brug en pizzaskærer til at skære dejen ud i passende firkanter og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 15-17 minutter.
  4. Lad dem køle helt af på en rist, hvorefter de bliver sprøde og uimodståelige!
Del

Seneste nyt

Annonce