Simit: Tyrkiske bagels
Sprøde og lækre brød til mange formål!
Simit er små lækre runde brød, som minder lidt om en mellemting mellem en bagel og en brezel.
Det er et lækkert madbrød fra Mellemøsten, og bliver ofte forbundet med tyrkisk, hvorfor vi kalder den en slags 'tyrkisk' bagel.
Opskrifter og kreationer med simit og simitbrød dateres helt tilbage i 1525 i Istanbul og fås stadigvæk den dag i dag som en slags streetfood - hvor man enten bare får den som en sprød hapser på farten eller bruger til den kaffen eller med fyld.
Min opskrift på simit er utrolig simpel og let at lave - det kræver kun 4 ingredienser i selve dejen, hvorefter man snor brødene, så de får den karakteristiske snoede udseende.
Dernæst skal de dyppes en sirupsmelblanding og i ristede sesamfrø.
Det kan varmt anbefales at riste dine sesamfrø på panden, inden du 'panerer' dine brød i dem - det giver en meget bedre smag.
En simit kan laves på mange forskellige måder og alt efter, hvad formålet er med brødet - hvis du laver dem til bagels, kan man lave hullet i midten lille, så der er mere brød at smøre på.
Hvis du skal bruge det som en slags snack eller flute, så laver du hullet større og dermed gør brødet mere sprødt.
Herunder får du min opskrift på simit aka. sesambrød, som er velegnet til bagels eller en hurtig snack til eftermiddagskaffen:
Simit: Tyrkiske bagels
Sprøde med sesamtopping!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 16 minutter
Ingredienser
- 150 ml lunken vand
- 250 gram hvedemel
- 20 gram gær
- ½ tsk salt
Coating
- 2 dl sesamfrø
- ½ dl mørk sirup
- ½ dl vand
- 3 tsk hvedemel
Fremgangsmåde
- Opløs gær i vandet og tilsæt hvedemel efterfulgt af salt. Ælt i hånden eller på røremaskine i 3-4 minutter, indtil den hænger sammen. Lad den hæve i en skål ved stuetemperatur pakket ind i husholdningsfilm.
- Rist i mellemtiden dine sesamfrø ved middelhøj varme, hvor du rører rundt i dem i nogle minutter, indtil de er blevet let gyldne. Hæld dem i en dyb tallerken.
- Lav også din coating ved at opløse mel i vandet og derefter tilsætter sirup. Hæld det i en dyb tallerken.
- Efter hævning tændes ovnen på 200 grader varmluft. Slå luften ud af dejen og skær den ud i 12 lige store portioner - rul hver portion til en tynd pølse på ca. 25-30 centimeter. Sno dem sammen to og to og klem enderne sammen, så du får en snoet bagel. Dyp dem herefter i sirup efterfulgt af ristede sesamfrø og derefter på bagepapir.
- Bag dem i ca. 16 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.